Байдън: Ако Русия успее в Украйна, Балканите ще са следващите

В случай че Конгресът на САЩ не разреши нова военна помощ за Украйна, Русия може да спечели войната след седмици, твърдят съветници по сигурността на президента

OFFNews 20 януари 2024 в 14:55 10992 11

Джо Байдън

Снимка Getty Images

Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън предупреди, че ако Конгресът не гласува допълнителна помощ за Украйна, войната ще се разпространи в Европа и балканските държави ще са следващите засегнати, съобщи NBC.

„Ако ние се отдалечим и Русия успее да удържи атаката и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни?“, попита той по време на среща със сенатори.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс са обявили пред законодателите, че ако Конгресът не успее да разреши допълнителна военна помощ за Украйна през следващите дни, Русия може да спечели войната след няколко седмици - в най-добрия случай месеци, твърдят източници, присъствали на срещата, цитирани от NBC. 

Мрачната оценка, която служител на Белия дом описва като „категорична“, е направена в момент, когато помощта за Украйна е твърде несигурна. На срещата в Белия дом Съливан и Хейнс са дали на лидерите на Конгреса времева рамка за изчерпването на ключовите военни ресурси на Украйна, както и подробна оценка на текущата динамика на бойното поле.

Те са заявили пред конгресмените, че липсата на помощ ще засегне много повече държави от Украйна и може да ги накара да преосмислят съюза си със САЩ, визирайки Южна Корея и Япония. Тяхното послание е било, че една руска победа, „ще отекне в целия свят“, твърдят запознатите със срещата.

Съливан и Хейнс са коментирали пред законодателите, че не е съвпадение, че Путин е предприел най-голямото си въздушно нападение от началото на войната, след като миналия месец Конгресът не одобри допълнителна помощ.

Партийните лидери са се съгласили, че предоставянето на помощ на Украйна е приоритет на националната сигурност, но все още имали разногласия за това как да се процедира законодателно.

През октомври Байдън поиска допълнителни 60 милиарда долара военна помощ за Украйна, част от които ще бъдат използвани за попълване на запасите на САЩ. Преди това Конгресът разреши около 75 милиарда долара помощ за нападнатата от Русия страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

14

craghack

25.01 2024 в 08:10

Време е САЩ и ЕС да престанат да се правят на луди и да пуснат помоща. Ако предложението се вкара за гласуване в САЩ ще мине с 80 процента от гласовете, но не се вкарва. Чудно защо? В ЕС вече нагледно показаха, че Орбан не е никаква пречка пред вземането на решение за помощ на Украйна, но и те се мотаят. Защо?

12407

12

Bad Horse

21.01 2024 в 14:21

Абсолютно! Не може ЕС с поне 2 пъти повече хора и икономика да допринася няколко пъти по-малко от САЩ в НАТО! Това им каза Тръмп. Смяха му се, какъв глупак само, да иска европейците да допринасят повече за сигурността си?! И какви глупости наговори на клиентите на Газпром че станали твърде зависими от Русия и трябвало да диверсифицират...

Войната го доказа прав. Но това не значи че Европа ще се стегне и въоръжи. Ще говорим след 10 години. Дано го направи. Засега виждам само фантастични планове и огромни бюджети, което нищо не значи. Дано Полша успее да направи с Южна Корея фабрики за военни машини и муниции, както планират. Ще опазят Европа за 3-ти път в историята си.

12078

11

edin slep

21.01 2024 в 02:02

ЕС е индустриален гигант, ако САЩ не помогнат на Украйна, ние след няколко години ще имаме солидни свои европейски войски, военно-промишлен комплекс, който да ги захранва и ще сме партньори, но няма да сме зависими от САЩ. И тогава играта ще е съвсем различна в света, ще сме партньори, ама и малко конкуренти.

Да решават кое искат, ние можем да се справим, дори се работи усърдно по въпроса.

1010

10

vdiv

20.01 2024 в 20:57

Няма да се бъзикат с нас рашистите, вече са ни превзели от почти цял век. Тяхната цел е Аляска, това не схващат американците, мислят че е невъзможно. Като каже Сара Пейлин:
-- I can see Rasha in my house.
ще е вече доста късно.

135

8

Far Rider

20.01 2024 в 18:40

Както писах и преди (за което получих много минуси! Благодаря!) САЩ не един човек. ИМа Сенат с представители на двете партии. Всеки дърпа към себе си с надеждата да бъде избран отново. Това е циничната страна на политиката. А ако американците отново изберат Тръмп ситуацията ще е трагична! Не е по-различно в НАТО и ЕС. И там са събрани различни държави с различни интереси. Ще го напиша отново (сигурно ще имам пак минуси). Тук, в този сайт можем да си пишем и пожелаваме много неща, но си остават тук. Навън гласът на България е официалната власт. Разбирай; президент и министър-председател. Единият е руски резидент, а другият е неориентиран какво значи да си премиер. Погледнете интервюто на Денков в Брюксел. За съжаление далеч н е е това което се очаква в една ситуация като тази в която се намираме. Добавете изказванията на резидента, присъствието на Късопишкин на фашисткото сборище в Милано на 04.12.2023. Това е картинката на Задунайская губерния.

305

7

Старик

20.01 2024 в 18:03

"Valioka 20.01 2024 в 15:48": Пропуснал си Много Важно Нещо, а именно Американският Долар $$$$$$$$$$$$

12407

5

Bad Horse

20.01 2024 в 15:53

Чували ли сте думата "приоритет"? Да? Всеки има различно подреждане на нуждите си. Групите хора, от семейство до държава също.

Колко от вас дават всичките си пари за Украйна? Колко от вас се бият на фронта? Никой. Значи имате по-важни неща. Американците също. Републиканците казват че границата им е по-важна от границата на Украйна. Искат и двете да се защитават. Демократите казват нелегалната миграция не е проблем изобщо. Не е в списъка с проблеми. Което очевидно е самоубийствена моронска позиция с която половината техни избиратели даже не са съгласни. Според анкетите малка част от народа мисли че няма проблем с нелегалната миграция. Ултра-левите.

Дори скорошнитре мигранти, узаконени вече, са против новите вълни от нелегални мигранти! Помислете само за иронията!
 
X

Да помогнем на украинските деца!