Азовско море е на ръба на катастрофа заради бомбардировките в Мариупол

Атаките срещу Азовстал може да са повредили хвостохранилище с хиляди тонове концентриран разтвор на сероводородна киселина

OFFNews 19 май 2022 в 10:28 5030 0

Азовстал

Снимка Градски съвет на Мариупол

Кметът на Мариупол настоява за международна инспекция на хвостохранилището с концентриран разтвор на сероводородна киселина.

В резултат на бомбардировките на металургическия комбинат Азовстал е възможно пълно измиране на флората и фауната на водния басейн. За това предупреди Градският съвет в Мариупол, който настоява за допускане в обекта на експерти на международни организации и ООН за изучаване на ситуацията и предотвратяване на катастрофа от световен мащаб.

„Съществува заплаха от пълното изчезване на Азовско море. Бомбардировката на Азовстал може да е повредила хвостохранилището, което задържа десетки хиляди тонове концентриран разтвор на сероводородна киселина.

Изтичането на тази течност напълно ще убие флората и фауната на Азовско море. Тогава опасни вещества могат да попаднат в Черно и Средиземно море.“ – се казва в съобщението на съвета.

Според кмета на Мариупол Вадим Бойченко е необходимо незабавното влизане в съоръжението от международни експерти и ООН.

Екологичната ситуация в Азовско море беше критична още преди началото на войната в Украйна. През 2021 година биолози предупредиха, че методите за пречистване на отпадни води в региона са силно остарели и не могат да се справят с количествата опасни води, които се вливат в басейна на Азовско море.

На фона на високата температура и отсъствието на вълнение комуналните отпадни води с високо съдържание на нитрити и фосфати могат да предизвикат масов цъфтеж на микроводорасли, образуване на отровна слуз, наричана морска слюнка, коментира преди година заместник-директорът на Института по морска биология на академията на науките на Украйна Виктор Демченко.

Допълнителен замърсяващ фактор е незаконното строителство в района на Кримския мост след окупацията на полуострова от Русия. Строителството на Керченския мост е нарушило водообмена, счита кандидатът на геоложките науки и независим експерт Юрий Медовар, цитиран от Политека.нет. Има данни за образуване на пясъчни наноси и увеличение на бреговата линия на Керченския пролив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови