Азиатски лидери в Душанбе се разбраха за обща борба с тероризма

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2019 в 16:35 2003 0

Среща на азиатските лидери, Душанбе

Снимка АА

Турция призовава всички страни да уважават резолюциите на ООН, историческия и правен статус на Йерусалим, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той участва в 5-ата среща на азиатските лидери за мир, сигурност и стабилност в Азия в таджикската столица Душанбе. Според него Анкара поддържа активната си позиция по въпроса за урегулирането на палестино-израелския конфликт, който е още един остър проблем в региона. Дълг на човечеството е палестинците да бъдат спасени от окупацията, от жестокото и несправедливото отношение, отбеляза президентът.

„Турция се стреми да гарантира мира, стабилността и разцвета в региона. Анкара прави всичко възможно войната в съседна Сирия да приключи и да се осигури стабилността. Ние предоставихме убежище на почти 4 милиона сирийски бежанци. Въоръжените сили на Турция нанесоха мощен удар върху терористите от Ислямска държава и кюрдските въоръжени отряди от ПКК по време на трансгранични операции. Територия от близо 4 000 кв.километра е прочистена от терористите. От Турция обратно в Сирия се завърнаха 330 000 бежанци“, отчете Ердоган.

Той отбеляза, че Анкара подкрепя усилията за осигуряване на мира и прекратяване на насилието в Афганистан. Конференцията „Сърцето на Азия“ за Афганистан ще се състои в Истанбул през 2019 г. и ще бъде посветена именно на този въпрос, допълни турският лидер. Според него тероризмът и екстремизмът набират все по-голяма сила по света.

„Трябва да подчертая, че терорът и насилието нямат никакво оправдание. Много е важно да се придържаме към решителна и твърда позиция по този въпрос. Политиката на унищожаване на една терористична организация с ръцете на друга ще доведе до още по-големи кръвопролития, насилие и окупация. За съжаление, ситуацията в Сирия е нагледно доказателство за това“, посочи Ердоган.

Участниците в 5-ата среща на азиатските лидери обсъдиха военно-политически, икономически, хуманитарни и екологични въпроси, и определиха бъдещите си цели. Те бяха посрещнати от президента на Таджикистан Емомали Рахмон в двореца „Навруз“. „Заради ръста на тероризма, екстремизма, международната организирана престъпност, незаконния трафик на наркотици и киберпрестъпленията, международната и регионалната сигурност остават под постоянна заплаха“, посочи домакинът.

Китайският лидер Си Дзинпин заяви, че търговските спорове трябва да се решават на основата на консултации и при спазване на многостранни правила, а не на базата на едностранни подходи и протекционизъм. Той подчерта, че Пекин се стреми да урегулира териториалните спорове по мирен път и да понижава напрежението в горещите точки чрез диалог. „Китай ще продължи да укрепва приятелското сътрудничество с различните страни на базата на 5-те принципа на мирното съжителство, да развива мирното урегулиране на териториалните и морските спорове със съответните страни, и ще настоява за разрешаване на проблемите в горещите точки на региона по пътя на диалога и консултациите“, посочи Си Дзинпин.

Новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев отбеляза, че в Азиатския регион особена тревога предизвикват растящите заплахи за сигурността, идеологическите и етнорелигиозните противоречия. Той определи като неотложна задачата за изработването на съвместни системни подходи за противодействие на международния тероризъм.

В работата на лидерската среща в Душанбе участваха и президентите на Турция Ердоган и на Русия Владимир Путин, на Иран хасан Рухани, на Узбекистан Шавкат Мирзьоев, на киргизстан Сооронбай Жеенбеков, на Бангладеш Абдул Хамид, на Шри Ланка Майтрипала Сирисена, премиерите на Афганистан Абдулла Абдулла, на Азербайджан Новруз Мамедов и на Камбоджа Хан Чуон. Освен тях в двореца на съвещанието бяха високопоставени представители на Бахрейн, Виетнам, Египет, Израел, Индия, Йордания, Ирак, Катар, Южна корея, Монголия, ОАЕ, Пакистан, Палестина, Тайланд, Беларус, Индонезия, САЩ, Филипини, Малайзия, Украйна и Япония, както и на ООН, ОССЕ и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови