Азия посреща Годината на змията, вещаела катастрофи (снимки)

Вероника Шербанова 08 февруари 2013 в 11:07 1537 0

Китай в очакване на Лунната Нова година. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Китай в очакване на Лунната Нова година. СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Повече от 200 млн. души пътуват в Китай, за да са със семействата си по време на празненствата за Лунната Нова година на 10 февруари.

 

Празненства по повод настъпването на Годината на змията се подготвят усилено в цяла Азия. Пътуването с влак и самолет е много натоварено, а билетите са изкупени преди седмици.

Лунната Нова година е най-важният празник в китайския календар. Много от жителите на Китай си вземат седмици отпуск, за да се подготвят за посрещането й.

По време на тържествата те се обличат в червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, написани върху червена хартия. Червеният цвят според китайците символизира огъня, който прогонва лошия късмет.

Пращящият огън пък се свързва с прогонването на злите духове. Преди години китайците палели бамбукови пръчки. Днес за целта се използват фойерверки.

Според китайския лунен календар 2013 г. ще е Годината на змията. Според вярванията това означава, че ни очаква година под знака на несигурността и безредиците. Очакват се войни, не е изключено и разпадането на Еврозоната, еврото ще срещне трудности, обясняват китайските астролози. Според тях се очаква и конфликт между Китай и Япония, който обаче няма да продължи дълго. Годината на змията традиционно се свързва с катастрофи, предупреждават те.

В предишни години на Змията са ставали събития като терористичната атака на 11 септември 2001 г. в САЩ, смазването на протестите в Китай през 1989 г. и бомбардировката на Пърл Харбър през 1941 г.  

Годината е под знака на водата, която символизира страха.

Не всичко обаче е толкова мрачно, коментират астролозите, като подчертават, че през годината хората ще могат да избистрят критериите си и да обмислят целите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови