Азербайджан арестува трима бивши президенти на Нагорни Карабах

OFFNews 04 октомври 2023 в 11:27 1708 0

Араик Арутюнян
Араик Арутюнян.

Властите в Азербайджан арестуваха няколко бивши сепаратистки лидери на Нагорни Карабах. 

Отцепническият регион, населен предимно с арменци, се върна под контрола на Баку след като въоръжените сили на азерите осъществиха мълниеносна военна операция и за по-малко от 24 часа унищожиха армията на арменските сепаратисти и намиращи се там руски "миротворци".

Сред арестуваните са трима "президенти" на Нагорни Карабах. Това са Араик Арутюнян, който ръководеше региона от 2020 до 2023 г., Аркади Гукасян, който беше глава в Степанакерт от 1997 г. до 2007 г. и предшественикът му Бако Саакян. Председателят на сепаратисткия законодателен орган Давид Ишханян също е зад решетките. В момента задържаните се разпитват от службите по сигурност в Баку, пише "Азерски фронт".

Азербайджан пое контрола над Нагорни Карабах на 20 септември, но се зарече лидерите на сепаратистите да бъдат наказани за действията си. През последните две седмици почти всички арменци в областта напуснаха региона, заради притеснения, че азерите могат да ги подложат на репресии.

Азербайджан вече арестува Рубен Варданян, бивш ръководител на правителството на Карабах, и Левон Мнацаканян, бивш командир на сепаратистката армия на Нагорни Карабах, на гранични контролно-пропускателни пунктове.

Всички държавни институции и техните ведомства ще бъдат разпуснати до 1 януари 2024 г., а Република Нагорни Карабах ще престане да съществува след като настоящият държавен глава в Степанакерт Самвел Шахраманян подписа указ за това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови