Австрия удължава карантината, Гърция отваря моловете

Хиляди на протест срещу мерките в Нидерландия

OFFNews 17 януари 2021 в 18:45 3181 0

Австрия удължава карантината до 8 февруари и въвежда още по-строги противоепидемични мерки.

Решението е взето след консултации с експерти, ръководители на провинциите и социални партньори, заяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Франс прес.

Причина за удължаването и за въвеждането на още по-строги мерки е откритият в страната бързо разпространяващ се "британски щам" на вируса, както и все още големият брой новозаразени.

Туристическият бранш остава затворен поне до март. В средата на февруари ще се решава дали е възможно отварянето от март на заведенията за обществено хранене и хотелите.

Външният министър Доминик Рааб отново призова хората да останат по домовете си, освен ако не е абсолютно наложително да пътуват и защити решението на властите да наложат забрана върху „пътните коридори“ поради опасенията от новите щамове на вируса по света.

От утре Гърция отваря моловете и всички търговски обекти на фона на подобрената епидемиологична обстановка. Запазват се обаче голяма част от мерките, като вечерния час, забраната за напускане на района на местоживеене, изпращането на телефонно съобщение при излизане от дома.

Вчера в страната започна масова ваксинация. 100-годишен мъж беше първият имунизиран на остров Крит. Към днешна дата в Гърция са ваксинирани 75 276 души. 

Междувременно няколко хиляди души се включиха днес в неразрешен протест в Амстердам срещу противоепидемичните мерки в Нидерландия заради коронавируса, след което бяха разпръснати от полицейски части за борба с масовите безредици, предаде Ройтерс.

Демонстрантите се събраха на площада пред Държавния музей и Музея на Ван Гог. Те носеха надписи, които гласяха "Свобода. Спрете тази обсада" и скандираха "Какво искаме? Свобода!".

Никой от участниците в протеста не беше с маска - което по принцип в Нидерландия не е задължително - и малцина спазваха правилата за физическа дистанция. Полицията направи опит да разпръсне множеството с водно оръдие.

Миналия месец нидерландското правителство затвори училищата и повечето магазини, за да спре разпространението на коронавируса, а тази седмица удължи националната карантина с още три седмици.

В началото на пандемията Нидерландия бе по-малко склонна от съседите си да налага социални ограничения. Но при втората вълна, през зимата, тя се видя принудена да го направи заради стремителното увеличение на случаите на заразяване и нарастващия натиск върху болниците, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови