Австрия се сближава с Кремъл: под натиск Райфайзен отлага изтеглянето си от Русия

OFFNews 06 юли 2023 в 15:43 3112 2

Клон на Райфайзенбанк в Москва.

Снимка Getty Images

Клон на Райфайзенбанк в Москва.

Райфайзен банк интернешънъл отлага плановете си да напусне Русия, тъй като Австрия засилва дългогодишните си връзки с Москва - твърдят трима източници на агенция Ройтерс, запознати с позицията на банката.

Райфайзен е най-голямата от западните банки в Русия. Тя възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява разплащанията на стотици компании там, до септември, след като бе подложена на натиск от европейските регулаторни органи.

Австрия и Райфайзен банк интернешънъл, която също е в центъра на американско разследване заради руските си връзки, се противопоставят на това с надеждата войната в Украйна да приключи скоро, заявяват източниците пред новинарската агенция.

Австрийски официални лица засилват натиска заради Райфайзен над Европа и САЩ, казват двама запознати. Това поставя на изпитание решимостта на Запада да изолира Москва заради войната ѝ с Украйна.

Въпреки че Австрия публично подкрепя Украйна, няколко официални лица, които са разговаряли с Ройтерс, са заявили, че политици в страната не са склонни да прекъснат напълно десетилетните връзки с Русия, смятайки, че все пак ще бъде възможно да се възстановят отношенията.

Райфайзен все още не е изложила плана си пред надзорните органи в Европейската централна банка (ЕЦБ), заявиха двама души, запознати с отношенията ѝ с централната банка, което прави отделянето ѝ малко вероятно до септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

06.07 2023 в 16:15

КАто се има предвид, че Австрия е била окуширана от съветските войски до 1954 година можем да си представим каква мрежа са изградили там. Освен това Австрия не е член на НАТО. Според австрийските закони шпионажа не се преследва на територията на страната, ако не е насочен срещу самата нея. Това прави Австрия столица на световния руски шпионаж. Но, Австрия е малка, слаба икономически и военно държава. Тя няма особена тежест в международните отношения. След дълги усилия Австрия стана член на ЕС едва в 1994 година!

345

1

Джендо Джедев

06.07 2023 в 16:10

Нищо чудно, най-много руски мафиотски пари има в Австрия.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика