Австрия отваря трудовия си пазар за украински бежанци, осигурява образование и подслон

OFFNews 12 март 2022 в 16:34 3725 0

Снимка БТА/АП, архив

Украински бежанци на полската граница

Австрия отваря трудовия си пазар за украински бежанци. Министърът на труда Мартин Кохер съобщи, че бюрократичните стъпки ще са минимални и след регистрация хората ще получават безплатно разрешително за работа.

Правителството ще създаде пунктове, чрез които на едно място ще се получава информацията и ще се попълват необходимите документи, добави министърката по интеграцията Сузане Раб. "Пунктове за услуги" ще има във всички провинции. Разговорите ще се водят с преводачи на украински или руски език.

Грижи ще се полагат и за децата. Подготвят се класове за ускорено обучение по немски език - каза министърът на образованието Мартин Полашек. Ще се организират и курсове и програми за изучаване на немски език. За родителите ще се подготвят информационни пакети на английски и украински за образованието в Австрия. Те ще са общодостъпни в интернет.

Студентите от Украйна ще следват безплатно. Дипломите за завършена степен на образование ще се признават по ускорена процедура.

За разрешително за работа ще е необходима само регистрация в Министерството на вътрешните работи и паспорт на бежанец. Всички курсове за допълнителна квалификация и образование, организирани от Службата по труда, ще са достъпни и за бежанците.

По данни на вътрешния министър Герхард Карнер в Австрия са пристигнали 97 000 бежанци от Украйна. 75% от тях искат да продължат пътуването си, а не да останат в страната, но министър Карнер очаква потоците към Австрия да се увеличат.

За настаняване на бежанците Агенцията за оказване на помощ на нуждаещите се разполага с 27 000 места, сред които са и 100 хотела. Тези квартири се разпределят между провинциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови