Австрия изгони 'Газпром' от хранилището си 'Хайдах'

OFFNews 06 юли 2022 в 12:36 5835 0

газохранилище

Снимка ruposters.ru

Газохранилището "Хайдах".

Австрия изпълнява заплахата да изхвърли "Газпром" от голямото си съоръжение за съхранение на газ "Хайдах", тъй като руският енергиен гигант систематично не успява да запълни своята част от капацитета там, обяви австрийското правителство, цитирано от Ройтерс.

Австрия получава около 80% от своя газ от Русия, но след началото на войната в Украйна тя обвини Москва, че използва тези доставки като оръжие и поради това търси алтернативи. Страхувайки се, че Русия ще прекъсне доставките, Австрия се мъчи да запълни газовите си хранилища, които са на малко под половината от капацитета си.

Тъй като "Газпром" не запълва своята част от съоръжението "Хайдах" близо до Залцбург, правителството, ръководено от консерваторите, заяви пред руската фирма през май, че ако не използва нейното газохранилище в Хайдах, капацитетът ще бъде предаден на други. Законодателството, което прави това възможно, вече влезе в сила на 1 юли, напомни БНР.

"Ако клиентите не съхраняват газ, тогава капацитетът трябва да бъде предаден на други. Това е критична инфраструктура. Имаме нужда от нея сега, в такава криза. Точно това се случва сега в случая с "Газпром" и съхранението на руски газ в Хайдах", каза на пресконференция министърът на енергетиката Леонор Гевеслер и добави, че газовият регулатор E-Control е започнал процедурата по изхвърляне на "Газпром".

Канцлерът Карл Нехамер пък каза, че хранилището ще бъде предоставено на други енергийни компании, като Австрия също ще го използва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови