Австралиец ще плати хиляди за разиграване на полицията - симулирал, че е отвлечен

Искал просто да прекара новогодишната нощ с друга, а не с половинката си

OFFNews 27 септември 2023 в 16:20 1264 0

Австралийски полицаи.

Снимка Getty Images

Австралийски полицаи.

Австралиец бе осъден да плати обезщетение на полицията, която разигравал, като симулирал собственото си отвличане. Пол Иера от Уолонгонг в Нов Южен Уелс просто искал да прекара новогодишната нощ с друга жена, а не с половинката си и разиграл горната сценка.

Сега 35-годишният хитрец ще трябва да плати 16 218 австралийски долара (10 334 американски) на полицията за издирвателната им работа по случая.

Магистратът от Уолонгонг каза, че Иера е бил "мотивиран от най-малко убедителната причина, която някога е срещал".

На 31 декември 2022 г. Иера изпрати текстово съобщение до партньорката си, в което твърдял, че идва от негови похитители. В него се казвало, че те ще го държат "до сутринта". Партньоката му веднага се обадила на полицията, която обаче открила Иера в микробуса му в родното му предградие Дапто на следващата сутрин. Похитители нямало, но полицаите вложили повече от 200 часа, за да разследват твърдението за отвличане. Присъдената сума е била похарчена за заплати и получаване на телефонни записи.

Местният вестник Illawarra Star каза, че Йера първоначално е твърдял, че е бил отведен от група неизвестни мъже от Близкия изток и по-късно пуснат.

Той бил арестуван през януари и обвинен в отправянето на фалшиво обвинение с намерение да подложи друго лице на разследване. За това се полагат до седем години затвор. Вместо това той ще положи 350 часа обществено полезен труд и ще плати на полицията.

Магистратът Майкъл Онг определи действията на Йера като „отвратителни“, съобщи австралийският издател 9News.

Абас Суки, адвокатът, представляващ Йера, каза, че е „доволен“, че е избегнал затвора. Клиентът му бил постигнал „огромен рехабилитационен напредък“ и имал подкрепата на семейството си. Желаел да продължи напред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!