Австралия ще отпусне 35 млн. долара за възстановяване след пожарите

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2020 в 15:55 1558 0

Австралийското правителство ще отпусне около 35 млн. долара за възстановяване на дивата природа на континента след пожарите, както и за подкрепа на работата на учени, еколози и обществени организации.

Това стана ясно от изявлението на Сюзан Лей, министър на опазването на околната среда на Австралия в социалната мрежа Туитър.

Лей отбелязва, че половината от тези пари ще бъдат изразходвани за възраждане на засегнатите животински популации, включително и на коалите.

Екоминистърът отбеляза, че в резултат на мащабните горски пожари, които избухнаха на източното и югоизточното крайбрежие на Австралия в средата на октомври, "популацията на коали е пострадала толкова много, че тези животни могат да бъдат определени като застрашени".

"Безспорно голям брой коали загинаха, много други бяха ранени, но истината е, че все още не разбираме степента на щетите", допълни австралийският министър.

В съвместното си изявление ръководителят на Министерството на околната среда и министерството на финансите допълват, че половината от средствата ще бъдат изпратени в национални резервати, болници и зоологически градини, участващи в програми за възстановяване на видовете. Останалите средства ще отидат в оперативното управление на службата на комисаря по застрашените видове.

Мащабните горски пожари започнаха на източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година, а огънят обхвана големи райони в югоизточната част на континента в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, няколко региона на южното крайбрежие.

Пожарите на континента унищожиха повече от 8,5 млн. хектара гора, около 3 хил. жилищни сгради и над 6 хил. административни и битови сгради.

В резултат на пожарите са загинали 26 души, включително и петима пожарникари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови