Австралия отвори границите си за ваксинирани срещу COVID-19

OFFNews 21 февруари 2022 в 08:13 1269 1

В понеделник Австралия отвори напълно международните си граници за ваксинирани срещу COVID-19 след почти две години затваряне заради пандемията. Само днес се очакват повече от 50 международни полета, съобщава Ройтерс.

"Тук тече парти, свири музика, на лицата на хората има усмивки, сигурен съм, че те скоро ще танцуват", каза министърът на туризма Дан Техан пред телевизионния канал Ей Би Си от летището в Сидни, където той посрещна първите пътници с буркан "Веджимайт", популярен австралийски хранителен продукт, и плюшени коали.

Техан каза, че се прогнозира "много силно" възстановяване на туристическия пазар, като авиопревозвачът "Кантас" очаква да превози над 14 хиляди пътници до Австралия през тази седмица.

Туризмът е един от най-големите сектори на австралийската икономика, в който работи около 5% от работната сила на страната. Секторът обаче беше силно засегнат, след като Австралия затвори границите си през март 2020 г.

Австралия започна да разхлабва ограниченията и безмилостните локдауни в края на миналата година и започна да живее с вируса, след като постигна високи ваксинационни равнища. През ноември страната започна да се отваря за квалифицирани имигранти, чуждестранни студенти и туристи.

През последните три седмици броят на новите хоспитализации трайно спада и изглежда, че Австралия е преминала през пика на варианта Омикрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!