Австралия отмени златната виза, която даваше право на богати инвеститори да живеят в страната

OFFNews 22 януари 2024 в 11:23 1518 0

Австралия

Снимка GettyImages

Австралия отмени т.нар. "златна виза", която даваше право на богати чуждестранни инвеститори да живеят в страната, съобщава Би Би Си. Визата целеше привличане на чуждестранния бизнес, но беше отменена при имиграционна реформа, след като правителството установи, че "постига лоши икономически резултати". Тя ще бъде заменена с визи за по-квалифицирани работници.

Критиците отдавна твърдят, че схемата се използва от "корумпирани служители" за "придобиване на незаконни средства".

Хиляди визи за значителни инвеститори (SIV) са предоставени чрез програмата от 2012 г., като 85% от успешните кандидати идват от Китай, според правителствени данни.

Предлагани като начин за стимулиране на чуждестранни инвестиции и стимулиране на иновациите, кандидатите е трябвало да инвестират повече от 5 милиона австралийски долара (2,6 милиона британски лири; 3,3 милиона долара) в Австралия, за да отговарят на условията.

След множество проверки правителството установява, че схемата не е успяла да постигне основните си цели. В политически документ от декември пише, че ще бъде отменена, като вместо това ще се фокусира върху създаването на повече визи за "квалифицирани мигранти", способни "да направят огромен принос за Австралия".

"Очевидно е от години, че тази виза не предоставя това, от което нашата страна и икономика се нуждаят", каза министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл в изявление в понеделник.

Ходът е приветстван от Кланси Мур, главен изпълнителен директор на Transparency International Australia, който заявява, че  твърде дълго корумпирани служители и клептократи са използвали златни визи като средство за придобиване на незаконните си средства в Австралия и вероятно крият печалбите си.

Програмата вече е била подложена на интензивен контрол заради предполагаемите "вратички" и "уязвимости". 

През 2016 г. правителствено разследване повдига въпроса има ли "потенциал за пране на пари и други престъпни дейности", докато през 2022 г. австралийски вестник съобщава, че членовете на режима на Хун Сен в Камбоджа са сред лошите актьори, които са използвали системата.

Правителственото разследване установява също, че визите въвеждат в Австралия хора с "по-малко бизнес нюх", отколкото биха пристигнали иначе, като същевременно предлагат данъчни облекчения, които струват скъпо на обществото.

Сега Австралия се присъединява към Обединеното кралство, което отмени схема, предлагаща бързо пребиваване на мега богатите през 2022 г., поради опасения относно притока на незаконни руски пари.

Така наречените схеми за златни визи също бяха подложени на контрол в Малта, която предоставя бързо гражданство на богати граждани извън Европейския съюз.

През 2022 г. разследване установява, че визите се издават, след като хората са прекарали само дни в островната държава, докато ЕС изрази загриженост относно рисковете от пране на пари, укриване на данъци и корупция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!