Австралия намери ''игла в купа сено'': откри 6 мм радиоактивна капсула в 1400 км пустош

OFFNews 01 февруари 2023 в 10:08 9271 0

Служители на австралийското Министерство на пожарната и аварийната безопасност търсят радиоактивна капсула, 28 януари 2023 г.

Снимка БТА/АП

Служители на австралийското Министерство на пожарната и аварийната безопасност търсят радиоактивна капсула, 28 януари 2023 г.

Австралийските власти откриха 6-милиметровата радиоактивна капсула, изгубена в необятната пустош на страната, след почти едноседмично търсене по протежението на 1400-километров участък от магистрала, съобщи Ройтерс.

Военните проверяват капсулата и в четвъртък тя ще бъде откарана в охраняем обект в град Пърт, заяви на пресконференция министърът на извънредните ситуации Стивън Доусън.

"Като се има предвид обхватът на изследователската област, намирането на този обект беше монументално предизвикателство, групите за търсене буквално намериха иглата в купа сено", каза Доусън.

Капсулата съдържа цезий-137.

Капсулата паднала от камион, превозвал уред за британско-австралийския минен гигант Rio Tinto. Той се използва за измерване на плътността на суровината в желязна руда. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният уред е намерен счупен, липсвал един от четирите монтажни болта и винтове.

Властите подозират, че вибрациите на камиона са причинили разхлабване на болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и след това от пролука в камиона.

Капсулата с диаметър 6 мм трябваше да бъде открита по пътя на камиона, изминал 1400 километра. Изненадващо или не, това се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови