Австралия изключва AstraZeneca от ваксинационния си план

OFFNews 24 юни 2021 в 13:45 797 0

Австралия ще изключи ваксината „Vaxzevria“ на британско-шведската компания „AstraZeneca“ от ваксинационния си план до края на 2021 г., съобщава ръководителят на правителствената оперативна група за борба с COVID-19 генерал-лейтенант Джон Фруен, цитиран от БГНЕС.

Според него ваксината „AstraZeneca“ ще бъде постепенно премахната от националната програма за ваксинация и ще бъде прекратено поставянето ѝ в Австралия. Причината е, че заради страничните ефекти, употребата ѝ при хора под 60-годишна възраст е забранена.

„Всички, които все още отговарят на условията за ваксината AstraZeneca, ще я получат до четвъртото тримесечие на тази година и към националната програма ще бъдат добавени повече продукти на „Pfizer“ и „Moderna“, каза Фруен в онлайн брифинг пред репортери.

Ръководителят на централата отбеляза още, че от октомври 2021 г. властите планират ежеседмично да инжектират до 2,3 милиона души с лекарството на американската компания „Pfizer“, разработено съвместно с германската „BioNTech“.

Очаква се ваксината от американската компания „Moderna“ да започне да пристига в Австралия през втората половина на септември, а между 87 000 и 125 000 австралийци ще я получават всяка седмица през октомври.

От началото на разпространението на новия коронавирус в Австралия са идентифицирани малко повече от 30 хиляди случая на инфекция, 910 пациенти са починали. През март 2020 г. властите на страната затвориха границите си за влизане и излизане и въведоха строги санитарни ограничения, които бяха отменени през юли миналата година. Държавната граница на Австралия остава затворена по решение на правителството на страната.

На 22 февруари 2021 г. в Австралия започна кампания за ваксинация. Към днешна дата над 6,86 милиона (от 25,6 милиона) жители на страната са получили поне една доза от ваксина, а около 720 хиляди австралийци са получили пълна ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата