Австралия и Нова Зеландия се обединяват срещу заплахата от Китай в Тихия океан

OFFNews 10 юни 2022 в 11:20 2230 0

Джасида Ардърн и Антъни Албанезе

Снимка АП/БТА

Джасида Ардърн и Антъни Албанезе

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе заяви след среща с новозеландската си колежка Джасинда Ардърн днес, че двете страни са на едно мнение за политиките си към тихоокеанските острови, където влиянието на Китай расте, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Ардърн е първият чуждестранен лидер, който посещава новия австралийски премиер след избирането му на 21 май. И двамата оглавяват левоцентристки правителства, а Ардърн определи изборната победа на Лейбъристката партия на Албанезе след близо 10 години в опозиция като рестартиране на двустранните отношения.

Австралия, Нова Зеландия и САЩ се опасяват, че новият пакт за сигурност между Пекин и Соломоновите острови може да доведе до създаването на китайска военна база там. И Соломоновите острови, и Китай отричат възможността това да се случи.

На журналистически въпрос дали Австралия иска Нова Зеландия да прави повече за противодействие на възхода на Китай в Тихия океан, Албанезе отговори: "Ние мислим еднакво по отношение на Тихия океан". "Очаквам с нетърпение да работя с министър-председателката Ардърн и нашите демократични съседи", допълни Албанезе пред репортери в Сидни.

Ардърн заяви, че много страни са предпочели да запазят икономическите си отношения с Китай, вместо да подписват споразумения за сигурност. "Нека чуем мнението на страните от Тихоокеанския район по тези въпроси", каза тя.

Албанезе заяви, че съседите на Австралия, която е най-големият дарител на чуждестранна помощ в региона, я възприемат сериозно, тъй като правителството й е обещало по-активни действия по отношение на емисиите на газове с парников ефект. Много от тихоокеанските острови смятат климатичните промени за най-непосредствената и дори екзистенциална заплаха за тях.

Предишното австралийско правителство пое ангажимента до 2030 г. да намали емисиите на Австралия с 26 до 28 процента спрямо равнищата от 2005 г. Правителството на Албанезе обещава намаление с 43 процента.

Нова Зеландия е окуражена от нарасналата амбиция на Австралия, каза Ардърн. Набелязаната от Нова Зеландия цел е до края на десетилетието вредните й емисии да бъдат съкратени с 30 процента.

"Тихоокеанският регион посочва промените в климата като заплаха номер едно", каза Ардерн и допълни: "Знам, че в Нова Зеландия ни предстои още много работа, но приветстваме присъединяването на Австралия по този път".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!