Австралия е получила стотици хиляди дози от AstraZeneca след въвеждането на забраната за износ

OFFNews 08 април 2021 в 14:36 1827 0

Стотици хиляди дози от ваксината на AstraZeneca, произведени във Великобритания, са били изнесени в Австралия, но източникът на доставките е бил запазен в тайна, съобщава вестник "Сидни Морнинг Хералд", цитиран от БТА.

Първите 300 000 дози са пристигнали в Сидни от Великобритания на 28 февруари - месец след като Европейската
комисия прие ограничения върху износа на ваксини, произведени в Евросъюза.

Друга голяма пратка е пристигнала в Австралия през март с пътнически самолет на Обединените арабски емирства. Това е станало след като Италия и Европейската комисия официално блокираха искане на AstraZeneca за доставка на 250 000 дози на Австралия, изтъква австралийското издание.

То цитира неназован британски източник, който посочва, че доставките за Австралия никога не са били за сметка на ваксинационната кампания на Острова - една от най-ускорените в света. Говорител на австралийския премиер Скот Морисън отказа коментар по случая.

"Заради целостта на веригите за доставка и от съображения за националната сигурност, не разкриваме произхода на конкретни доставки на ваксини", казва пред Ройтерс втори източник, пожелал анонимност поради липса на правомощия да говори по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews