Авариен куфар. Икономист посъветва украинците да си подготвят продоволствени запаси за спешни ситуации

OFFNews 06 септември 2022 в 17:50 5064 3

Предварително подготвен

Снимка УНИАН

Предварително подготвен "авариен куфар" ще позволи бърза евакуация в случай на непредвидена ситуация или внезапно възникнала опасност.

Всички украинци да си приготвят „куфар за тревога“ с хранителни продукти в случай на непредвидени обстоятелства. Това съветва да направят жителите на Украйна в най-къси срокове съветникът в офиса на украинския президент Володимир Зеленски и президент на Киевското училище за икономика Тимофей Милованов в ефира на информационния телевизионен маратон.

Понятието „куфар за тревога“ не е нещо ново за украинците от началото на войната след 24 февруари, но досега включваше нужните документи, вещи, лекарства и предмети за оцеляване. Сега в куфара влиза и храната.

„Всичко завити от това къде се намира човек. Има две причини. Първата е бедността. Втората – близостта до предната линия на фронта, където може да има проблеми с доставките. Трябва да имате „чанта за тревога“, в която да са сложени документите и други неща. Та, в тази чанта трябва да имате и храна и вода.

Желателно е всеки да има такава. Моля ви, не отлагайте.“ – призова Милонанов.

Подобна практика за аварийна готовност е позната не само по време на война, но и в мирно и спокойно време на места, където стават периодически природни катаклизми или други извънредни събития. В задължителния комплект влизат копия на всички важни документи, дрехи, лекарства, инструменти, средства за хигиена и храна. Такава чанта или куфар би трябвало да има подготвена всеки, за да може да се евакуира бързо в случай на опасна ситуация. Препоръчват се куфари или чанти с обем 30 литра.

„Аварийният списък“, който предлага за пример украинската агенция УНИАН включва:

- Копия от документите – паспорт, лична карта, шофьорска книжка, нотариални актове, актове за раждане, документи на децата, медицинска документация;
- Дубликати на ключовете за автомобила и жилището;
- Пари;
- Мобилен телефон със зарядно устройство, може да е втори телефон с по-голям живот на батерията;
- Фенерче с батерия;
- Механичен часовник;
- Инструменти – мултитул, тиксо, запалка, скалпел;
- Игли и конци;
- Посуда – лъжица, чаша, купичка, джезве, за подготвяне на храна във всякакви условия;
- Хигиенни средства – паста и четка за зъби, мокри кърпички, тоалетна хартия, дамски превръзки;
- Водка или медицински спирт – за обеззаразяване и разпалване на огън;
- Опаковка презервативи – могат да бъдат полезни не по предназначение в най-различни ситуации;
- Медикаменти: парацетамол, антибиотици, капки за очи, активен въглен, температуропонижаващи средства, лекарства против стомашно-чревни инфекции, йод, бинт, лейкопласт;
- Храни – такива, които може да се съхраняват по-продължително и имат висока калорична стойност. Рибни консерви, консерви от мляно месо, комплекти за супа, макарони, брашно, кондензирано мляко, шоколад, десерти, вафли;

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

07.09 2022 в 00:30

... с техника от 1968 и с мислене от 1939.

-1655

2

ob1

06.09 2022 в 23:23

умният се подготвя, идиотът разчита да победи с техника от 1968-а...