Атентаторът от Страсбург: французин от арабски произход, част от гето. Търсили го за арест след обир на банка

На коледния базар не е правена проверка за оръжие

OFFNews 12 декември 2018 в 09:10 3115 0

Нападателят от Страсбург е трябвало да бъде арестуван след обир

Нападението в Страсбург е хибридно. Подобен акт, дори да няма ясно изведени религиозни мотиви, този акт се води за тероризъм. Нападателят има класически профил на криминално проявено лице, което впоследствие се радикализира.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ арабистът проф. Владимир Чуков.

Второ, трето поколение французин от арабски произход, роден в Страсбург, но очевидно е част от местното гето. Малцинствата са много силно представени в този граничен град. 19% са малцинствата там. Издържал се е с кражби, опити за убийства, лежал е в затвора между 2012 и 2013 г., когато се е радикализирал, коментира той.

Нападателят вчера е трябвало да бъде арестуван, бил е съучастник в обир на банка. Всички останали от групата са били арестувани.

За изпълнител на атентата е сочен 29-годишният Шериф Шекат, когото френските власти издирват. След стрелбата, която той откри на коледния базар убитите са трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко състояние. От мястото на нападението той е избягал с такси като е заплашил шофьора. От таксиметровия шофьор властите знаят, че Шекат е ранен.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, а в дома му са открити гранати.

Около нападнатия коледен базар в Страсбург е имало засилено присъствие на полиция и военни, но на него е било възможно да се внесе огнестрелно оръжие. Това разказа пред "Хоризонт" евродепутатът Емил Радев, който в момента на стрелбата е бил в хотел, намиращ се на 300 метра от входа на коледния базар.

„Проверяваха се всички, които влизаха към коледния базар, но се проверяват главно чантите. Явно се търсят експлозиви и т.н. Всеки човек с дълго палто може да прекара автомат, не се проверяваше за оръжие, защото няма скенери на входовете. Невъзможно е да се влезе с коли в момента. Пространството, където се провежда коледния базар, е затворено“.

Според него терористичният акт не би трябвало да блокира града и да бъде позволено да се всява паника. Институциите трябва да продължат да работят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови