Атентаторът от 11 септември прати писмо до Обама

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2017 в 09:22 8295 2

Писмо на Халид Шейх Мохамед, смятан за главен организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., бе публикувано в САЩ, съобщи БТА, като цитира вестник "Маями хералд".

То е адресирано до бившия президент Барак Обам, отправя обвинения към Вашингтон и обяснява причините за атентатите.

Според публикацията Мохамед е написал писмото през януари 2015 г., но отначало ръководството на затвора в Гуантанамо отказвало да го изпрати до получателя му. През септември 2015 г. служебният адвокат на затворника подал молба за изпращане на основание, че обвиняемият има право да се обръща с петиции към върховния главнокомандващ. След година съдия Джеймс Пол разрешил това да стане. Както посочва "Маями хералд", това станало "практически в момента, когато Обама вече е събирал багажа си в Белия дом". Вестникът поискал писмото от адвокатите на Мохамед.

Писмото е от 18 страници. Пълният текст не е поместен, но в публикацията има много откъси. Мохамед се обръща към Обама като "главата на змията" към президента "на страната на гнета и тиранията".

"По Вашите ръце все още не е засъхнала кръвта на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа", посочва затворникът.

По думите на адвокатите му той започнал да пише писмото през 2014 г. по време на военната операция на Израел в Ивицата Газа.

По отношение на събитията от 11 септември, когато похитени самолети на гражданската авиация се врязаха в Световния търговски център и причиниха хиляди жертви,терористът пише:

"На 11 септември не ние започнахме война срещу вас. Направихте го самите вие и вашите диктатори в нашата страна".

Мохамед привежда дълъг списък с военни интервенции на САЩ в чужбина - "от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима".

Затворникът заявява, че "никога няма да моли за милост" американците, включително съда им, и не го плаши възможността за доживотен затвор, нито смъртно наказание.

"С радост ще остана сам в килията да моля Аллах до края на дните си и да се разкайвам за греховете си, пише той. А ако вашият съд ме осъди на смърт, с още по-голяма радост ще се срещна с Аллах и пророците, ще видя своите добри приятели, които вие несправедливо убивахте по цял свят, ще видя шейх Осама бин Ладен".

Според вестника вчера се е очаквало писмото да бъде публикувано на сайта на Пентагона, но към момента все още не е.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7773

2

Крушата

09.02 2017 в 13:33

Нещо хич не съм в час!
"главен организатор на атентатите от 11 септември 2001 г." не беше ли Осама бин Ладен, който уж го бяха убили амрериканците, а после по стара ислямска традиция хвърлиха трупа му в Арабско море?!

11714

1

OTBPAT

09.02 2017 в 10:09

Хммм... стягане на редиците и поглед към новия-стар враг? :)