Атакуваха две американски бази в Ирак с дронове и ракети

Не е ясно дали има жертви и дали последната атака е приключила

OFFNews 20 октомври 2023 в 10:05 2274 1

Американски войник в Ирак

Снимка Getty Images

Американски войник в Ирак

Снощи безпилотни самолети и ракети са атакували две военни бази в Ирак, в които са разположени американските сили, предаде Ройтерс.

Ракети и дронове са били изстреляни по военновъздушната база "Айн ал-Асад" в западната провинция Анбар, на около 100 км от границата със Сирия. В базата освен американски военни има и други международни сили.

Не е ясно дали има жертви и дали нападението е приключило. Били чути множество взривове. Военните сили на Ирак са затворили района около базата и са започнали операция по издирване.

Ракети са ударили и втора военна база, в която са разположени американски сили - "Ат Танф" в сирийската провинция Хомс на около 20 километра от границите на Сирия с Ирак и Йордания. Наблизо е международното летище в Багдад. По американските сили на летището са били изстреляни две ракети. Едната е била прехваната, а другата е попаднала в празен склад и няма пострадали.

Така нападенията в района срещу бази с американски сили, стават общо четири за последната седмица.

На 10 октомври иракски въоръжени групировки, свързани с Иран, заплашиха, че ще атакуват американски цели с ракети и безпилотни самолети, ако Вашингтон се намеси в подкрепа на Израел срещу "Хамас" в Газа след смъртоносните набези на бойци на Хамас, при които загинаха 1400 души.

На 18 октомври имаше две отделни атаки с дронове по американските военни сили в Ирак, като едната от тях причини леки наранявания на малък брой военнослужещи, въпреки че американските военни успяха да прихванат въоръжения дрон.

САЩ разполага с 2500 военнослужещи в Ирак и още 900 в съседна Сирия, уточнява Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика