Атака на партизаните в Херсон – ликвидиран е един от най-известните руски колаборационисти

Красимир Крумов 24 юни 2022 в 13:03 3820 1

Сътрудникът на окупационните власти е бил взривен с колата си в един от дворовете в Херсон

Снимка Telegram / hueviy_kherson

Сътрудникът на окупационните власти е бил взривен с колата си в един от дворовете в Херсон

В окупирания от руската армия Херсон е бил взривен автомобилът на един от най-известните местни колаборационисти на окупационната власт Дмитро Савлученко, съобщи УНИАН с позоваване на телеграм канала „Хуевый Херсон“. Атентатът е потвърден и от руски източници. Отговорността за покушението се приписва на действащите в областта украински партизани, които за последната седмица извършиха още няколко подобни атаки.

Ликвидираният Савлученко е член на „Нова Рус“ и на забранената в Украйна „Партия Шария“ на Анатолий и Олга Шарий. Окупационните власти на областта са потвърдили пред РИА новости, че убитият е Савлученко. Преди окупацията Дмитро Савлученко беше в партията на Виктор Медведчук и от години подкрепяше антиукраински прояви в Херсон.

Според журналиста Денис Казански наистина е възможно колаборационистът да е убит от украинските специални служби, но не бива да се изключва и вариантът за криминален спор.

При подобни нападения в района на Херсон беше взривен депутатът-предател от „Слуга на народа“ Алексей Ковальов. На 22 юни пък беше взривен автомобилът на началника на военно-гражданската администрация на Чернобаевка. Високопоставени руски военни бяха застреляни с автоматен откос докато си чакаха обяда в крайбрежно заведение в Херсон, пак там беше взривено и аудито на местен началник на затвор, поставил се в услуга на руснаците.

Веднага след атентата в Херсон се появиха позиви и афиши с образа на друг помагач на руснаците Кирил Стремноусов и надпис: „Качвай се в колата, ти си следващият!“. Други листовки пък сочат като мишена бившия кмет и настоящ глава на окупационната областна администрация Владимир Салдо. "Как спиш, Вова?" - питат в позиви партизаните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови