Астронавтът Бил Андерс от Аполо 8 загина в самолетна катастрофа на 90 годишна възраст

OFFNews 08 юни 2024 в 11:40 8461 1

Бил Андерс от Аполо 8

Снимка Getty images

Бил Андерс от Аполо 8

Астронавтът от "Аполо 8" Бил Андерс, направил една от най-известните снимки в космоса, загива при самолетна катастрофа на 90-годишна възраст, предаде BBC.

Властите съобщават, че малкият самолет, с който е летял, се е разбил в морето край щата Вашингтон.

Синът на Андерс Грег потвърди, че тялото на баща му е било намерено в петък следобед.

"Семейството е съсипано. Той беше страхотен пилот. Ще ни липсва", се казва в изявление на семейството.

Андерс - който е бил пилот на лунния модул в мисията "Аполо 8" - направи емблематичната снимка "Изгревът на Земята" - една от най-запомнящите се и вдъхновяващи снимки на Земята от космоса.

Снимката е направена на Бъдни вечер по време на мисията през 1968 г. - първият космически полет с екипаж, който напуска Земята и достига Луната - и показва как планетата се издига над хоризонта от безплодната лунна повърхност.

По-късно Андерс я определя като най-значимия си принос към космическата програма.

Снимката се смята за мотивация на световното движение за опазване на околната среда и води до създаването на Деня на Земята - ежегодно събитие за насърчаване на активността и осъзнаването на грижата за планетата.

По повод на този момент Андерс каза: "Изминахме целия този път, за да изследваме Луната, а най-важното нещо, което открихме, беше Земята."

Длъжностни лица съобщиха, че самолетът на Андерс се е разбил около 11:40 ч. по Гринуич (19:40 ч. българско време).

Националният съвет по безопасност на транспорта на САЩ (NTSB) заяви, че 90-годишният Андерс е летял на самолет Beechcraft A A 45 - известен още като T-34. Агенцията заяви, че самолетът се е разбил на около 80 фута (25 м) от брега на остров Джоунс.

Свидетелят Филип Персон заяви пред King-TV в Сиатъл, че е видял катастрофата. Самолетът започнал да прави нещо, което изглеждало като лупинг, и се обърнал, разказва той пред телевизията.

"Не можех да повярвам на това, което виждах пред очите си", казва той пред местната новинарска станция. "Изглеждаше като нещо, излязло от филм със специални ефекти. С голямата експлозия, пламъците и всичко останало."

Кадрите, за които се твърди, че са заснели самолетната катастрофа, изглежда показват опит за изтегляне в последната секунда, преди той да изплува на повърхността на водата и да се превърне в огнена отломка.

BBC News не е проверила видеото.

Превод: Искра Ангелова

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II