Армията на Австралия търси чужденци за попълване на редиците си

Предпочитани са граждани на Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ. Недостигът е от 4400 души

OFFNews 04 юни 2024 в 10:18 1658 0

На Австралия не й достигат 4400 войници.

Снимка Getty images

Австралия търси чужденци за попълване на армията.

Австралия ще разреши на чужденци да станат част от въоръжените ѝ сили, обяви правителството на фона на затруднения да постигне заложените цели по набиране на военни, предаде АФП.

Министърът на отбраната Ричард Марлс обясни, че от юли се облекчават критериите - това ще позволи на тези с "постоянно жителство, които живеят в Австралия поне от 12 месеца", да служат.

От думите му се разбра, че граждани на Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ са предпочитани.

Австралия, която е с население от 26 млн. души, увеличи през последните години разходите си за отбрана заради напрежението в региона, като закупи подводници, самолети и бойни машини. Проблемът е, че се затруднява в намирането на достатъчно пилоти, моряци и пехотинци, които да оперират с тази техника.

От юли гражданите на Нова Зеландия, които са постоянно пребиваващи в Австралия, могат да кандидатстват за присъединяване, а от следващата година това ще се разшири и ще обхване новобранци от Обединеното кралство и други страни, включително САЩ и Канада, посочва и Би Би Си.

Ричард Марлс заяви, че промените в изискванията за допустимост са "от съществено значение за посрещане на предизвикателствата пред националната сигурност през следващото десетилетие и след това". Той напомни, че Австралия и Нова Зеландия имат опит в общи действия, като даде за пример битката при Галиполи през Първата световна война.

През последните години Австралия се стреми да засили връзките си с Обединеното кралство и САЩ, като през 2021 г. подписа пакта "Аукус" - широкообхватен съюз в областта на отбраната и сигурността, целящ да се противопостави на китайската военна експанзия в Индо-Тихоокеанския регион.

Австралия, Великобритания, САЩ, Канада и Нова Зеландия работят в тясно сътрудничество при обмена на разузнавателни данни в рамките на алианса "Пет очи". Фокусът е върху набирането на хора от тези нации, но министърът на отбранителния персонал Мат Киог уточни, че от 1 януари може да кандидатства всеки, който отговаря на условията за постоянно пребиваване.

Канбера неведнъж е изразявала нарастващо притеснения от настъпателността на Пекин, а в стратегическия си преглед, публикуван миналата година, се посочва "увеличаването и запазването на висококвалифицирана работна сила в областта на отбраната" като ключова мярка за противодействие.

През 2020 г. предишното правителство обяви финансиране от 38 млрд. австралийски долара (25,4 млрд. щатски долара) за увеличаване на броя на униформения персонал с 30% в рамките на две десетилетия. Но ниските нива на безработица в Австралия са направили много трудно набирането на персонал. По последни данни на правителството недостигът е от около 4400 души.

Макар че в миналото Австралия е приемала малък брой военни, прехвърлени от няколко съюзнически държави, новите правила за допустимост имат за цел значително да разширят кръга от потенциални новобранци. Освен че трябва да отговарят на стандартите за постъпване в австралийската армия и на изискванията за сигурност, желаещите трябва да са постоянно пребиваващи в Австралия повече от една година и да не са служили в чужда армия през последните две години. Те трябва да отговарят и на условията за получаване на гражданство - нещо, което ще им бъде предложено и "очаквано" да приемат след тримесечна служба.

Говорителят на опозицията по въпросите на външните работи заяви, че не са против плана, но че отбранителната стратегия на правителството подкопава доверието и морала в отбранителните сили.

"Искаме да видим, в идеалния случай, австралийци да носят австралийската униформа", заяви Саймън Бирмингам пред Sky News Australia.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх