Архивите на САЩ разсекретиха нови документи за убийството на Кенеди

Последното живо дете на бившия президент е предложено за посланик в Австралия

OFFNews 16 декември 2021 в 09:58 3924 0

Нови близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г., публикуваха Националните архиви на САЩ, съобщи Асошиейтед прес. Няма данни, че те съдържат нови разкрития, които биха променили радикално общественото разбиране за събитията около стрелбата срещу Кенеди в Далас на 22 ноември 1963 г. от Лий Харви Осуалд.

Но въпреки това документите бяха очаквани с нетърпение от историци и други, които десетилетия след убийството на Кенеди остават скептични, че в разгара на Студената война страдащият от психически проблеми млад мъж с поръчана по пощата пушка е единственият отговорен за убийството, променило хода на американската история.

Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, обсъждащи разкритите по-рано, но никога напълно изяснени посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико, както и обсъждане в дните след убийството на потенциала за участие на Куба в покушението на американския президент.

Междувременно Джо Байдън номинира дъщерята на Кенеди Каролайн Кенеди за посланик на САЩ в Австралия, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес.

Тя е последното живо дете на убития президент. При Барак Обама тя бе посланик в Япония. Номинацията ѝ за новия пост трябва да бъде утвърдена от Сената. Обявяването на номинацията ѝ бе направено близо година след началото на мандата на Байдън в момент, когато сенаторите републиканци бавят процедурата по одобряване на ключови дипломатически постове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови