Арестуваха шефката на парламента в Южна Африка за корупция

OFFNews 04 април 2024 в 13:34 1237 0

Носививе Маписа-Нкакула

Снимка БТА/АП

Председателката на парламента на РЮА Носививе Маписа-Нкакула

Председателката на парламента на Република Южна Африка (РЮА) Носививе Маписа-Нкакула, която вчера подаде оставка, днес е арестувана по разследване за корупция по времето, когато е била министър на отбраната, съобщиха АФП и БТА.  

Тя се е предала на полицията и ще се изправи пред съд в Претория за да чуе обвиненията си, заяви пред АФП Хенри Мамотаме, говорител на националната прокуратура на РЮА. 

Носививе Маписа-Нкакула, която беше председател на парламента от 2021 г. и е член на влиятелния Национален изпълнителен комитет на партия Африканския национален конгрес (АНК), управляваща от края на апартейда, обяви оставката си вчера.

"С оглед на сериозността на широко разгласените обвинения срещу мен, не мога да продължа да заемам тази длъжност", обясни тя в писмото, с което подаде оставка. Маписа-Нкакула заяви, че се оттегля, за да запази авторитета на институцията и да се съсредоточи върху разследването срещу нея.

Шестдесет и седем годишната Маписа-Нкакула е обвинена, че е получила големи суми пари от изпълнител на отбранителни поръчки, когато е била министър на отбраната (2014-2021 г.). Според местни медии тя е обвинена в получаването на подкупи в размер на 2,3 милиона ранда (121 000 долара или 113 000 евро).

Опозицията призоваваше за нейната оставка или уволнение, откакто избухна скандалът през март, два месеца преди изборите, които се очаква да бъдат оспорвани за АНК.

На 29 май южноафриканците трябва да гласуват за нов парламент, който ще избере следващия президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки