Арестуваха отново Марина Овсянникова. Полиция е нахлула за обиск в дома на бившата журналистка от Първи канал в 6 сутринта

OFFNews 10 август 2022 в 10:58 3910 1

Марина Овсянникова с адвоката си в залата на Черемушкинския съд.

Снимка Facebook / Марина Овсянникова

Марина Овсянникова с адвоката си в залата на Черемушкинския съд.

Руската полиция и следователи са нахлули в жилището на бившата журналистка от Първи канал на държавната руска телевизия Марина Овсянникова, съобщи в телеграм канала си нейният адвокат Дмитрий Захватов. Службите не са дочакали идването на адвокат, а самата Овсянникова ще бъде отведена в Главното следствено управление.

Разследващи са се появили на вратата на Марина Овсянникова малко след 6 сутринта по московско време.

„Обиск у Марина Овсянникова… Силоваците хлопат на вратата ѝ. Тръгвам натам“ – написа в 6.21 часа Захватов.

„Силоваците са отказали да изчакат адвокат и са нахлули в апартамента. Оставили са телефонния номер на следователя. Както изглежда, ще трябва да „ловя“ Марина в следствения отдел. В Главното следствено отделение към Следствения комитет на Русия е образувано е наказателно производство по чл. 207.3 от НК на РФ“ – допълни информацията в 6.36 ч адвокатът.

Текстът, по който върви разследването, е за разпространение на фалшива информация за действията на Въоръжените сили на Руската федерация.

В 9.42 ч Дмитрий Захватов съобщи, че Овсянникова ще бъде отведена в ГСУ.

Бившата редакторка от Първи Канал Марина Овсянникова мина "от другата страна" на новините, след като на 14 март в праймтайма на Останкино се появи на живо зад гърба на водещата с плакат против войната в Украйна. Тогава беше глобена, но не заради случката в студиото, а заради публикувано видео, в което критикува "специалната военна операция" - както Москва нарича войната в Украйна.

Малко по-късно беше обявено, че журналистката става кореспондент на германския „Велт“ за Украйна и Русия. В информацията в профила ѝ във фейсбук обаче пише, че е работила за „Велт“ в минало време.

През юли журналистката беше задържана отново и глобена заради реч пред сградата на съда на 13 юли, когато изпратиха в следствен изолатор политика Иля Яшин. В края на юли Овсянникова обяви, че е забелязала, че я следят. През август получи нова глоба – за антивоенна публикация във фейсбук. „Ходя в съда като на работа. Изкарах почти четири часа в Черемушкинския съд в Москва. Получих нова глоба от 40 хиляди рубли за уж дискредитация." И след тази глоба Марина написа:

„Господин съдия, знаете ли, осъзнах вината си... Много ми е трудно да говоря за това, но дълбоко съжалявам за постъпката си! Наистина се признавам за виновна, че с поста си във Фейсбук дискредитирах... всички помийни ями в Русия. Дълбоко съжалявам, че с този пост така и не можах да разпозная цялостното величие на „русский мир“ (руския свят, б. р.). Не можах да изразя благодарност към Путин от името на 30 милиона руснаци, които живеят в 21. век без канализация и топли тоалетни“.

Преди 15 часа е последната публикация на Марина в социалната мрежа. Журналистката споделя разпространени пред няколко родилни дома в Ижевск, Санкт Петербург и Москва макетни надписи със спрей с текст „Ти си родила син не за война“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови