Арестуваха леяра на статуите за проекта "Скопие 2014"

OFFNews 19 май 2013 в 17:51 7340 0

Паметникът на Прометей в Скопие. Снимка:БГНЕС
Паметникът на Прометей в Скопие. Снимка:БГНЕС

Собственикът на сръбската леярна "Йеремич" Миодраг Йеремич е сред осемте арестувани вчера в акция "Галеника" на сръбската полиция, съобщиха световните медии.

В Македония леярната е известна с това, че изработи голям брой от статуите и от обектите за проекта "Скопие 2014".

Осем души са задържани при полицейската операция "Галеника", свързана със злоупотреби във фармацевтичната компания. Директорите на компанията, чието име носи и името на операцията, освен че купували скъпи материали и лекарства, харчели пари и за скулптури, които леярницата изработвала на цени, многократно завишени. С това "Галеника" била ощетена с около 2 милиона евро, а цялата далавера, за която са задържани, осемте души, се изчислява на около 12 милиона евро. Една от скулптурите била платена с 650 000 евро според документите и до днес не е получена от леярницата, тъй като се оказало, че нямала художествена стойност.

От македонските власти леярницата "Йеремич" получи около 2,8 милиона евро за скулптури. Най-скъпият договор е сключен с администрацията на Скопие, за релефи и канделабри, на моста край хотел "Холидей Ин", на стойност около 1 милион евро.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!