Арестуваха бившия премиер и уволнен шеф на разузнаването на Казахстан

OFFNews 08 януари 2022 в 16:32 5776 2

Карим Масимов

Снимка Getty Images

Карим Масимов като министър-председател на Казахстан в Малайзия на среща на Международния олимпийски комитет през юли 2015 г.

Бившият шеф на разузнаването на Казахстан е арестуван по подозрение в предателство, съобщи държавната новинарска агенция днес, цитирана от Ройтерс.

Бившата съветска република е разтърсвана от вълна безредици, потушавани с убийства и арести от властите с помощта на изпратените от Русия войски. Арестуваните са 4400 души, убитите в безредиците са над 40 души, съобщава ДПА.

Чужди дипломати, сред които тези на САЩ, напускат страната.

Изпратените от Русия "миротворци" остават.

Задържането на Карим Масимов беше обявено от Националния комитет по сигурността, който самият той оглавяваше до уволнението си от президента Касим-Жомарт Токаев в сряда, докато протестите се разпространяваха в централноазиатската страна.

От кабинета на Токаев обявиха, че той е разговарял с руския президент Владимир Путин по телефона и му е казал, че ситуацията се стабилизира. Въпреки това продължават упоритите нападения на "терористи" - е казал Токаев, който нарича протестиращите така. Борбата срещу тероризма ще продължи с цялата ни решителност, е уверил той руския президент.

Десетки загинаха, хиляди са задържани и обществени сгради в Казахстан бяха разрушени през последната седмица в най-тежкото кръвопролитие, преживявано от държавата - която е голям производител на петрол и уран, от обявяването на независимостта ù в началото на 90-те години на миналия век при разпадането на Съветския съюз.

Токаев разпореди на войниците си да стрелят смъртоносно и без предупреждение по хората, които нарича "бандити" и "терористи". В петък той заяви, че държавата е "проспала" подготовката на подбудителите на нападенията в най-големия град Алмати и в страната.

Освен, че е ръководил разузнавателния комитет, заменила КГБ след края на съветската ера, Масимов е два пъти министър-председател, който работи в тясно сътрудничество с бившия президент Нурсултан Назарбаев. Той управлява страната три десетилетия, преди да предаде властта на Токаев през 2019 г.

Демонстрациите в страната започнаха в отговор на увеличението на цените на горивата, но прераснаха в мащабно движение срещу управлението на подкрепяното от Русия и 81-годишния Назарбаем правителство на Токаев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8400

2

Гунчо

08.01 2022 в 21:22

Не съм влизал тук от една година поне, все с надеждата нещата да се променят. Но виждам, че не са, даже е станало още по-лошо.

Да попитам автора на горното творение - колко плащат на ред за писане на подобни "шедьоври"?

Да те питам аз тебе, авторе, как ще наречеш изроди, които грабят и убиват полицаи, войници и мирни жители? Демонстранти?! По-скоро ще нарека вашият долен сайт правдив, отколкото такива "демонстранти".

Да , бандити, убийци и въоръжени мародери, така се наричат! Да, руски войски са въведени законно по молба на законно избраният президент на Казахстан и с това ти, авторе, нищо не можеш да направиш, колкото и лъжи да напишеш на страниците на жалкото ви продажно медийно гнезденце.

-1580

1

Bace7

08.01 2022 в 17:37

Кой е авторът на тая шитня по-горе? Откъде тия безумно пропагандистки заключения, че това бил някакъв бунт към подкрепяни от Путин власти? Ако въоръжен с незаконен автомат брадат чичко стреля по полицаи и случайни граждани, това не бил терорист, макар че ходил преди това в Сирия?