Арестите на Навални са политически мотивирани, реши Съдът в Страсбург

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2018 в 15:33 1311 1

Арестите на руския опозиционер Алексей Навални са политически мотивирани, реши Европейският съд по правата на човека, съобщи руската служба на Би Би Си. 

Решението е по иск на Навални за седем ареста между 2012 и 2014 г.

Съдът реши, че в случая има нарушение на Европейската конвенция по правата на човека. 

Преди близо две години Съдът в Страсбург присъди на политика обезщетение от 63 500 евро за нарушаване на правото му на справедливо съдебно производство. Тогава обаче съдът не призна, че е нарушен чл. 18 от Конвенцията за ограничаване на права и свободи, както е в този случай. 

Единственият руски гражданин, на когото ЕСПЧ е признал официално политическо преследване, е медийният магнат Владимир Гусински. През 2004 г. Съдът в Страсбург призна за политически мотивирано задържането му през 2000 г. 

Съдът вече три пъти присъжда обезщетения на Навални. През 2015 г. Русия му изплати 26 000 евро за 15 дни арест, през 2016 г. - 56 000 евро по делото "Кировлес", а през тази година - над 4 млн. рубли по делото "Ив Роше".

Алексей Навални трябваше да замине за Страсбург във вторник, за да чуе решението на съда. Той беше спрян обаче на летището, тъй като е била издадена забрана да напуска страната, за което не е бил уведомен и не са били посочени причините за наложената забрана. 

След проверка се оказало, че забраната е заради започнало изпълнително производство срещу него във връзка с дължими по делото "Кировлес" 2 146 000 рубли. Производството е започнало на 9 ноември, но той не е бил уведомен за това, заради което е решен да заведе дело. 

Той е успял същия ден да плати сумата и в сряда сутринта е заминал за Страсбург. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17059

1

рамбо

15.11 2018 в 19:00

По принцип Русия не признава решенията на Европейския съд за правата на човека и много се съмнявам да са му изплащали обезщетенията, които той му е присъдил.