Арести след водното бедствие в Дерна: задържани са кметът и длъжностни лица

OFFNews 25 септември 2023 в 17:12 2202 0

Дерна след наводнението.

Снимка БТА/АП

Дерна след наводнението.

Кметът на пометения от водно "цунами" либийски град Дерна беше задържан заедно с други длъжностни лица по подозрение в лошо управление и небрежност при срутването на двата язовира, които причиниха катастрофата преди две седмици, съобщи в понеделник канцеларията на главния прокурор на Либия, цитирана от Ройтерс.

Службата на главния прокурор, базирана в столицата Триполи, информира, че е издала заповеди за задържане на осем местни служители заради срутването на язовирите по време на бурята Даниел, в резултат на което повече от тон и половина вода заличиха 1/3 от пристанищния град и завлякоха хиляди хора в Средиземно море. Жертвите са хиляди, но данните на правителството в Източна Либия и на Червения полумесец сериозно се разминават - едните съобщават за около 6000 загинали, другите - за 11 300. Хиляди са в неизвестност. Десетки хиляди останаха без дом. Достъпът на хуманитарните организации беше е затруднен.

Сред задържаните са кметът и длъжностно лице, отговарящо за водните ресурси, се казва, без да съобщи имената им.

Гневните жители обвиниха властите за срутването на язовирите.

Проверка показа, че договор от 2007 г. за ремонт на напуканите язовири така и не е бил завършен на фона на гражданската война, която впоследствие с подкрепата на НАТО сваля полковник Муамар Кадафи през 2011 г. Впоследствие Кадафи е убит.

До 2019 г. Дерна е контролирана до 2019 г. от бойци от редица групировки, включително "Ислямска държава".

Миналата седмица демонстранти подпалиха дома на кмета на пристанищния средиземноморски град Абдулменам ал-Гаити, а администрацията в източната част на страната заяви, че той е отстранен и целият градски съвет е уволнен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика