Aрабската лига изключи Сирия

OFFNews 12 ноември 2011 в 12:04 3932 0

Лигата на арабските държави изключи Сирия от редовете на своите членове.

Страната няма да има право да участва в срещите на Лигата и нейните агенции, докато Дамаск не изпълни плана за прекратяване на кръвопролитията. Това съобщи катарският премиер и външен министър Хамад бен Джасем ал Тани, цитиран от ДПА и АФП.

Решението влиза в сила от 16 ноември, добави той. Лигата призовава арабските страни да отзоват посланиците си от Сирия, каза катарският премиер след спешната среща на външните министри от арабските страни в Кайро. А

рабската лига също така обяви, че ще наложи икономически и политически санкции срещу Сирия и призовава сирийската армия да престане да участва в избиването на цивилни.

"Критикуваха ни, че се бавим, но това беше поради загрижеността ни за Сирия", каза пред журналисти Ал Тани, цитиран от Ройтерс. "Но за да приемем това трудно и тежко решение, ни беше необходимо мнозинство. Каним всички течения от сирийската опозиция до три дни на среща в централата на Арабската лига, за да договорим общо становище за бъдещия преход в Сирия", добави той.

Катарският премиер уточни, че решението за суспендиране на Сирия е било подкрепено от 18 страни членки на лигата, че Ливан, Йемен и Сирия са гласували "против", а Ирак се е въздържал. Ал Тани оглавява петчленен комитет, включващ също външните министри на Алжир, Египет, Оман и Судан, който е натоварен с решаването на кризата в Сирия. Постоянният представител на Сирия в Арабската лига - Юсеф Ахмед, заяви, че днешното решение е показало, че Лигата "обслужва западните и американските интереси", предаде Ройтерс. Освен това организацията е нарушила собствения си устав, тъй като такова решение може да се вземе с консенсус, а при гласуването му няколко страни са се обявили против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!