Антъни Блинкън: Войната в Украйна скоро няма да свърши

Ангел Марковски 04 март 2022 в 20:00 4014 3

Снимка EC - Audiovisual Service

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За огромно съжаление войната скоро няма да свърши, заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Трябва да устоим до края на войната, докато руските войски се изтеглят от Украйна и украинците си върнат независимостта, суверенитета, териториалната цялост. Стремим се да го постигнем, добави той.

Става дума за живота на стотици и хиляди хора, за човешки трагедии, предизвикани от решението на (руския президент Владимир) Путин да води война в Украйна. Това е в разрез с правилата, установени след две световни войни. Ако позволим това да остане ненаказано, отваряме "Кутията на Пандора" и може да се повтори навсякъде по света, посочи държавният секретар.

Той поздрави ЕС за бързите и единни решения срещу руската агресия. ЕС е силен, обединен и действа. Благодарни сме за това сътрудничество, каза Блинкън.

Фон дер Лайен съобщи, че ЕС е готов с още санкции, ако Путин продължава войната. Знаем, че краят на конфликта е далеч. Хуманитарната катастрофа се задълбочава и това много ни тревожи. Обстрелите се ожесточават, добави тя.

Председателят на ЕК определи събитията като сходни с най-мрачните дни от миналия век. Тя призова за достъп до хуманитарна помощ и за пътища за изход от бойното поле на цивилните.

ЕС остава с Украйна, заяви Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че над 40 страни по света прилагат изцяло или частично европейските санкции срещу Русия.

Путин е все по-изолиран от международната общност. Той трябва да плати за своята война. Рублата е в свободно падане, Московската стокова борса остава затворена от началото на седмицата, отбеляза Фон дер Лайен. /НЖ/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

3

Hackerman

04.03 2022 в 21:29

Рублата е в свободно падане, Московската стокова борса остава затворена. Челото на малкия диктатор расте. Мижитурките около него се гърчат като гниди докато му обясняват как няма да стане точно, както си го е представил. Кеф кеф кеф

23293

2

Стефан

04.03 2022 в 20:20

Тия наистина ли си вярват, това ми е най-чудно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!