Анкара се озъби на всички заради сондажите край Кипър

OFFNews 10 юли 2019 в 20:27 4071 3

Турски сондажен кораб, Кипър

Снимка АА

Гърция, подкрепяна от Европа, както и гръцката общност в Кипър дестабилизират ситуацията в региона на Източното Средиземноморие в продължение на много години, се посочва в изявление на турското външно министерство, публикувано в сайта на ведомството.

Турските кораби „Фатих“ и „Явуз“ продължават сондажите в Източното Средиземноморие на базата на лицензите, издадени от Северно-Кипърската турска република и тази дейност не противоречи на международното право, както твърди външният министър на Гърция Никос Дендиас, е отбелязано в текста. Подчертава се, че Гърция и гръцката част на Кипър като част от ЕС в продължение на много години нарушават международното право и дестабилизират ситуацията в региона.

Фактът, че гръцката част на Кипър е в състава на ЕС и представлява интересите на острова, не й дава право да погазва законните права и интереси на кипърските турци, е посочено още в изявлението. Поради това Анкара отхвърля изявленията, направени във външното министерство на Гърция и от фигури в ЕС, в които сондажните работи на Турция в шелфа на Кипър са определени като незаконни.

Необходимо е да се помисли и за това, че в тях не се споменават кипърските гърци, които имат своите права от 1963 г. Представителите на Гърция и ЕС игнорират присъствието на кипърските турци на острова, пише още в документа. Отбелязано е, че ООН е практически участник в игрите на Атина и Никозия, целта на които е да бъдат ощетени правата на кипърските турци.

Така дипломатическото ведомство в Анкара прави извода, че вече било ясно, че ООН няма да играе безпристрастна посредническа роля в урегулирането на кипърския въпрос. Докато гръцката част на Кипър не включи кипърските турци в механизма за вземането на решенията, в това число и разпределението на доходите , и не гарантира техните права върху ресурсите на газовите находища, Турция ще продължи да отстоява правата на кипърските турци върху шелфа на острова така, както Атина защитава своите права върху континенталния шелф в Източното Средиземноморие, предупреждава турското Външно.

САЩ призовава общностите в Кипър към диалог по въпроса за енергийните ресурси, а запасите от нефт и газ да се разпределят справедливо между тях, заяви официалната представителка на Държавния департамент Морган Ортагус, цитирана от Анадолската агенция. „САЩ са дълбоко обезпокоени от многократните опити на Турция да провежда сондажни дейности във водите на Кипър и от неотдавнашното изпращане на сондажния кораб „Явуз“ към острова“, казва тя.

Ортагус призовава Турция да прекрати сондажите в шелфа на Кипър, а двете страни да проявят сдържаност и да се откажат от стъпки, които биха довели до ръст на напрежението в региона. Според нея всички въпроси, свързани с енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, трябва да се решат по пътя на диалога между двете общности в Кипър и съседните държави.

„Израел следи с тревога от последните действия на Турция около Кипър, Тел Авив подкрепя гръцката общност в Кипър и се противопоставя на нарушаването на правата й“, написа прессекретарят на външното министерство Емануел Нахшон в Туитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

10.07 2019 в 23:03

Немой така бе, стряскаш ме! И тука пишат разни свирепи мъжкари-натовци, плашат света със себе си. Значи трябва да има страшно всемогъщо нато!

23293

1

Стефан

10.07 2019 в 21:02

Е айде де, нали сте страшното нато. Що не му нашокате репата на ердоган?