Анкара призова посланика на САЩ, след като Байдън призна арменският геноцид

OFFNews 25 април 2021 в 14:06 3431 0

Турското външно министерство призова посланика на Съединените щати, след като американският президент Джо Байдън призна арменския геноцид в Османската империя в началото на 20-и век. 

От министерството заявиха, че изявлението на Вашингтон няма правно основание и че Анкара го "отхвърля, смята го за неприемливо и го осъжда категорично". 

Турското външно министерство заяви, че изказването на Байдън подкопава отношенията между Вашингтон и Анкара и призова президента на Съединените щати да "поправи тази сериозна грешка". Турски политик дори призова базата Инджирлик да бъде затворена за американски военни. 

Турция не признава термина геноцид за събитията от периода между 1915-а и 1923-а, когато според арменски историци в Османската империя са избити милион и половина арменци. 

Няма да приемаме уроци за нашата история от когото и да е било, написа в туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

След изявлението на Байдън в Лос Анджелис имаше демонстрация в подкрепа на позицията на президента. 

От своя страна премиерът на Армения Никол Пашинян приветства признаването на арменския геноцид от Вашингтон.Това е стъпка по пътя към истината и историческата справедливост, смята Пашинян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови