Анкара иска Германия да се откаже от признаването на арменския геноцид

OFFNews 28 август 2016 в 19:43 12158 4

Турските власти са готови да пуснат германски депутати да посетят базата "Инджирлик", но в замяна искат правителството на канцлера Ангела Меркел да се дистанцира от приетата от Бундестага резолюция, в която масовите убийства на арменци в Османската империя се определят като "геноцид", съобщи сп. "Шпигел".

Високопоставен турски дипломат, цитиран от сп. "Шпигел", е заявил, че "ние можем да живеем с това, че Бундестагът е приел такава резолюция, но федералното правителство трябва да поясни, че понятието "геноцид" няма юридическо значение".

При посещението си в Турция германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот е заявил, че в резолюцията се говори и за отговорността на тогавашната Германска империя за убийствата на арменци. Той е подчертал, че документът не е насочен срещу сегашните власти на Турция, пише още "Шпигел".

Въпреки това Анкара поискала германското правителство да се дистанцира от резолюцията на най-високо равнище - за предпочитане на ниво канцлер или външен министър. Най-добре било това да направи канцлерът Меркел.

Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха значително след като Бундестага прие резолюция, определяща като "геноцид" масовите убийства на арменци в Османската империя. След като отношенията между двете страни се обтегнаха, Турция не разреши на германски депутати да посетят базата "Инджирлик".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови