Англичаните бягат в ЕС и Нова Зеландия след Брекзит

OFFNews 23 август 2016 в 16:41 7455 3

Англичаните, които само преди два месеца поискаха Великобритания да напусне ЕС, днес трескаво си подсигуряват запазване на екстрите от членството в Съюза. Те масово вадят втори паспорт - от страна членка, и правят постъпки за пребиваване в друга страна в ЕС.

16 посолства в Лондон отчитат ръст на подадените документи за паспорти и на запитванията относно пребиваването в съответните страни, пише Independent. Статут там би им осигурил право на свободно пътуване и работа в рамките на Съюза. В същото време, дали ще имат подобни права като британци след излизането на страната от ЕС все още не е ясно.

В дните след референдума за излизане от ЕС в австрийското посолство например получавали повече от 100 запитвания на ден за гражданство в страната. Почти двойно се увеличил броят на подадените документи за австрийски паспорт.

Полското посолство получава средно годишно по 100 молби за гражданство от британци. А само през първата половина на 2016 г. броят е 111. След референдума, избрал Брекзит, били отчетени 600 запитвания.

Десетократно е увеличението в посолството на Нидерландия.

С българското пък се свързали 30 британци, интересуващи се как се получава гражданство у нас.

Най-тясно свързаната с Великобритания Ирландия отбелязала 17% ръст през август на молбите за гражданство.

Британските граждани търсят спасение не само в страните от ЕС. Десетократно е и увеличението на желаещите да се преселят в Нова Зеландия. 49 дни след гласуването имиграционната служба отчита 10 647 регистрации. 998 британски граждани са се регистрирали в системата на имиграционните власти в Нова Зеландия на 24 юни - денят на обявяването на резултата от референдума, а 109 души са се регистрирали предния ден. Общият брой на регистрираните през миналата година е 4 599.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

23.08 2016 в 18:38

Тез пък кога гласуваха, кога претеглиха плюсминусите от вота, кога прозряха развитието бъдещо на страната си, че и хукнаха да се спасяват. И от какво?
 
X

Подкастът на OFFNews