Анализ на силите: Украинската армия има възможност за контранастъпление в Изюмското направление

OFFNews 02 август 2022 в 09:21 3216 0

Според ISW украинската армия може да започне контрофанзива в Изюмското направление

Снимка ISW

Според ISW украинската армия може да започне контрофанзива в Изюмското направление

Въоръжените сили на Украйна най-вероятно ще могат да започнат контранастъпление по Изюмското направление. Руската федерация продължава да прехвърля войски от северната част на Донецка област за поддръжка на отбранителните позиции в Южна Украйна, което ще отслаби силите на окупаторите в посока Славянск. Това сочат след анализ на бойните действия и разположението на силите експертите от Института за изследване на войната (ISW).

От това, което се наблюдава на картата на военните действия Русия продължава да прехвърля сили от Северната част на Донецка област в подкрепа на отбранителните позиции в Южна Украйна и вероятно засега ще спре кампанията по Славянското направеление. ISW цитира представителя на Главното разузнавателно управление Вадим Скибицки, който съобщава, че преди две седмици руските войски са изтеглили от района на Донецк тактическите групи на Въздушно-десантните войски.

„Министерството на отбраната на Обединеното кралство също отбеляза, че руските сили вероятно са идентифицирали Запорожска област като уязвим фронт, нуждаещ се от подкрепа, а украинският генерален щаб съобщи, че руските сили се прегрупират в района на Запорожието. На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как през последните седмици руската армия прехвърля техника и жива сила както в Запорожието, така и в Херсонска област“, допълва ISW.

Според експерти, едно частично изтегляне на руските войски от северната част на Донецка област ще лиши вражеските сили от нужната бойна мощ в района на Славянск.

Изтеглянето вероятно ще създаде възможност на украинските сили да започнат контранастъпление в посока Изюм, точно както руското превземане на Луганска област позволи на Украйна да създаде условия за контранастъпление в Херсонска област. Предислокацията на руските части в Запорожка област също така, че украинските контраофанзиви не се ограничават с Херсонска област и вероятно ще вървят по цялата южна ос“, констатира ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews