Амстердам ще е следващото седалище на ЕМА

OFFNews 20 ноември 2017 в 20:15 3202 0

Съветът на ЕС определи днес Амстердам за следващото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Гласуването премина през три кръга, като София, която също бе кандидат за домакинство, отпадна заедно с повечето от останалите кандидати при първото гласуване, предаде БТА.

Във втори кръг се състезаваха Милано, Амстердам и Копенхаген, като столицата на Дания отпадна. Според източници от заседанието крайният резултат в третия кръг е завършил с реми и накрая печелившият е бил определен с жребий.

Общо 19 града бяха предложили да приемат ЕАЛ и нейните близо 900 служители, натоварени със задачата да оценяват и проверяват лекарствените изделия. Сред тях бяха Барселона, Братислава, Хелзинки, Букурещ. Дъблин, Брюксел, Варшава и Виена бяха кандидати за домакинство на ЕАЛ и за Европейския банков орган (ЕБО).

По-късно днес Съветът на ЕС ще определи къде да се премести банковият орган, като в тази надпревара България не участва. За ЕБО се състезават осем града, сред които Франкфурт, Париж и Люксембург.

ЕБО и ЕАЛ досега се намират в Лондон. Тяхното преместване ще се наложи покрай решението на Великобритания да напусне ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови