Amnesty: Кюрдските милиции сриват със земята цели сирийски села

Александър Новков 13 октомври 2015 в 15:44 6052 11

Кюрдски сили са провели вълна от насилствени премествания и масово разрушаване на къщи в Северна Сирия - действията им граничат с военни престъпления.

Това се посочва в доклад на Amnesty International. Правозащитната организация обвинява кюрдските милиции за разрушаването на цели села, след като са били избавени от контрола на Ислямска държава. 

Това изглежда е акт на отмъщение към местни жители, симпатизиращи на терористичната групировка или свързани с нея по някакъв начин, пише в доклада.

Документът цитира и думите на свидетел от село Хюсеиния, намиращо се в провинцията Хасакех:

"Изгониха ни от домовете ни и започнаха да ги горят... докараха булдозери.. Те срутваха къща след къща, докато цялото село не беше сринато."

В друг случай жители на селата близо до град Сулук споделят пред Amnesty International, че бойци от милициите са ги обвинявали в подкрепа на Ислямска държава и са ги заплашвали с разстрел, ако не напуснат.

В заключението на доклада се споменава, че са регистрирани случаи, в които наистина е имало поддръжници на групировката в селата, но мнозинството не ги е подкрепяло.

Местната милиция от своя страна отрича тези обвинения, но признава, че е имало няколко "изолирани инциденти". 

Въздушните удари на коалиционните сили, както и доставките на оръжие и боеприпаси помогнаха на кюрдските милиции да освободят големи части от северна Сирия от контрола на Ислямска държава тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!