Amnesty International призова Байдън да затвори Гуантанамо

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2022 в 14:57 652 0

Снимка Pixabay

Организацията за наблюдение на човешките права Amnesty International призова президента на САЩ Джо Байдън да затвори затвора в Гуантанамо в Куба, предава ДПА.

В затвора, който функционира от 20 години, задържаните са жертва на произвол, несправедливо отношение и изтезания, заяви пред агенцията американският експерт на Amnesty Сумит Бхатачария.Той призова Байдън да затвори лагера и да изправи пред съда хората, които са били замесени в изтезания или други незаконни дейности.

Към момента в затвора са останали 39 души. 

Легендарният затвор Гуантанамо бе създаден по време на управлението на президента Джордж Буш след атентата от 11 септември 2001 г. Тогава в лагера бяха изпращани без съдебен процес заподозрени ислямистки терористи. Първите затворници на лагера влязоха в затвора на 11 януари 2002 г.

Барак Обама се опита за закрие лагера, но се сблъска с голяма съпротива в Конгреса. Доналд Тръмп имаше сходна позиция с тази на Буш и отказа да го закрие.

Джо Байдън, който беше вицепрезидент по време на управлението на Обама, опита да прокара плановете си за затваряне на съоръжението. Ето защо е възможно той да опита отново да закрие Гуавтанамо

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови