"Амнести интернешънъл": Турция гони сирийци нелегално

OFFNews 01 април 2016 в 13:54 2689 4

Още от януари Турция е връщала нелегално по около сто сирийски бежанци на ден, разкрива правозащитната огранизация "Амнести интернешънъл".

Острата критика срещу южната ни съседка идва броени дни преди за пръв път по силата на постигнатото между Анкара и лидерите на страните членки на ЕС споразумение в понеделик на турска територия да бъдат  върнати нелегални мигранти, които са пристигнали в Гърция. Срещу тях Съюзът ще трябва да приеме същия брой сирийски бежанци от Турция. 

"В отчаянието си да затворят границите си, европейските лидери съзнателно игнорираха един прост факт: Турция не е безопасна страна за сирийски бежанци и става все по-опасна с всеки изминал ден", твърди Джон Далхюсеин, директор на "Амнести интернешънъл" за Европа и Централна Азия.

През последните три дни представители на "Амнести" са интервюирали хора в южната турска провинция Хатай, които са потвърдили наличието на практика за масово събиране на групи бежанци и връщането им в Сирия. Сред екстрадираните са бременни жени и деца. Има случаи на деца, които са връщани в разкъсаната от война страна без родителите си.

Правозащитниците критикуват действията на турските власти, определени като общоизвестна тайна, които противоречат на международните закони, тези на Европейския съюз и Турция. 

Базираната в Лондон неправителствена организация допуска, че хиляди сирийци са били изгонени от Турция в последните 7-9 седмици. Връщани са нерегистрирани мигранти или такива без документи, а на някои им е отказвана регистрация, необходима, за да се възползват от основни услуги в Турция като медицински такива.  

Опасенията са, че с влизането в сила на новия договор, подобна ще е съдбата на още много препратени от Гърция бежанци. 

"През последните няколко месеца Турция въведе  изисквания за виза за сирийци, пристигащи по въздух, затвори сухопътната си граница със Сирия за всички, освен нуждаещите се от неотложна медицинска помощ, и стреля по опитващите да преминат нелегално", обяснява Джон Далхюсеин, според когото Турция се затваря за бежанци по подобие на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови