Американското правителство подслушвало журналисти

14 май 2013 в 08:34 2044 2

Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
Белият дом. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американското правителство е следило журналисти, като е получило достъп до телефонните разпечатки от разговорите им без да ги информира.

Това стана ясно след като Асошиейтед прес оповести в понеделник, че Министерство на правосъдието, без да ги информира предварително, е получило достъп до т. нар. трафични данни за проведените телефонни разговори на близо 100 журналисти в рамките на два месеца.

Адвокатите на агенцията съобщиха, че разпечатките съдържат обажданията от офисите в Ню Йорк, Вашингтон и Хартфорд, както и от залата за пресата в Камарата на представителите, за периода април – май 2012 г. Министерство на правосъдието е информирало АП едва в петък.

Според агенцията, това е „солидно и безпрецедентно натрапване” в начина на събиране на новини.

От прокуратурата не коментират, но е почти сигурно, че е свързано с репортажа на АП от 7 май 2012 г. за предотвратен от ЦРУ заговор на помощници на „Ал Кайда” в Йемен за унищожаването на американски самолет. 

Белият дом не е свързан с получаването от властите на данни за телефонните обаждания на журналистите от АП, каза говорителят на администрацията на САЩ Джей Карни, съобщава "Фокус", като се позовава на РИА Новости.

„Освен информацията в медиите, ние нямаме данни за каквито и да са опити на Министерство на правосъдието да получи данни за обажданията на АП. Ние не сме свързани с решенията, взети във връзка с криминалното разследване по случая на Министерство на правосъдието. Към него трябва да бъдат отправени всички въпроси за продължаващото разследване”, каза Карни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!