Американски 'ловец на нацисти' оглавява комисията за военни престъпления в Украйна

OFFNews 22 юни 2022 в 09:30 2865 2

Военни престъпления

Снимка БТА/АП

Санитари събират телата на застреляни цивилни в покрайнините на Киев.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви създаването на специална група, която да разследва военните престъпления в Украйна. Тя ще бъде ръководена от служителя на Министерството на правосъдието Ели Розенбаум, определян като най-известния "ловец на нацисти" в САЩ, съобщи "Медуза" в телеграм канала си.

"Военнопрестъпниците няма къде да се скрият. Министерството на правосъдието на САЩ ще използва всяка възможност, за да изправи пред съда онези, които извършват военни престъпления и други жестокости в Украйна", заяви главният прокурор.

Гарланд посочи, че екипът ще събере водещи експерти в разследването на случаи, свързани с нарушения на правата на човека и военни престъпления.

По думите му САЩ ще изпратят експерт в Украйна, който да помогне в борбата с корупцията и прането на пари. Други двама експерти ще бъдат изпратени в Европа и Близкия изток, за да помогнат на местните власти в борбата с опитите на Русия да заобиколи санкциите, както и да подпомогнат работна група, която издирва и конфискува активи на руски олигарси с наложени санкции.

Ели Розенбаум е ръководител на Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ от 1994 до 2010 г. Наред с други неща, той участва в издирването и депортирането на нацистки военнопрестъпници, както и в опитите им да бъдат лишени от американско гражданство. Заслугата му е, че повече от 100 нацисти са разкрити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

2

Kиро Ванкувара

01.07 2022 в 12:08

До колко може да се вярва на еди Каубой било то и Розенбаум или Киршбаум ще видим, но едно е ясно, че към момента нищо не се е случило или е направено. Розов прах в очите на света, защото ако е така всички в управлението на Украйна от както са ги отделили от СССР са толкова компрометирани, че на Росенбаум Ели ще и трябват около 5 години само за това!

-240

1

редовно четящ

22.06 2022 в 10:19

Никой няма да се скрие от възмездието, товаа е ясно. По един или друг начин ще платят за зверствата си!