Американски кораб съобщи за ракетна атака близо до Йемен

OFFNews 19 февруари 2024 в 18:02 969 1

нападение

Снимка АП/БТА

Товарен кораб, плаващ под гръцки флаг и собственост на САЩ, съобщи за две ракетни нападения в Аденския залив и призова за военно подкрепление. Това обявиха източници от гръцкото министерство на морския флот и въпросите на островите, както и от британската компания за морска сигурност "Амбри", цитирани от Ройтерс и БТА.

Британската агенция за морски търговски операции пък съобщи, че е получила информация за експлозия от кораб, намиращ се на 160 км източно от йеменското пристанище в Аден.

"Сий чемпиън", който е с 23-ма души екипаж, е плавал от Аржентина към Аден, натоварен със зърно, когато е бил нападнат, съобщиха източници от гръцкото министерство. Имало е два опита за нападение с ракети, които са се взривили на 10-15 метра от кораба и са нанесли щети на един от прозорците, допълват те.

Както "Амбри", така и Британската агенция за морски търговски операции казаха, че плавателният съд и екипажът му, сред който има и петима гръцки граждани, са в безопасност и продължават към следващото пристанище.

Подкрепяните от Иран хути извършват от ноември нападения с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Аденски залив в знак на подкрепа за палестинците във войната между Израел и "Хамас" в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика