Американски хуманитарен доброволец загина, докато спасява цивилни в Бахмут

OFFNews 04 февруари 2023 в 21:24 4088 4

Снимка

Пийт Рийд

Американският хуманитарен доброволец Пийт Рийд е бил убит в източния украински град Бахмут в четвъртък, докато помага на цивилни, съобщи CNN с позоваване на основата от Рийд група за хуманитарна помощ Global Response Medicine.

Рийд, ветеран от морската пехота на САЩ, е посочен като „убит, докато е оказвал помощ“ по време на мисия с друга организация, се казва в изявление на GRM, публикувано в социалните медии.

„Вчера основателят на GRM Пийт Рийд беше убит в Бахмут, Украйна. Пийт беше основата на GRM, като беше президент на борда в продължение на 4 години. През януари се оттегли от GRM, за да работи с Global Outreach Doctors в тяхната мисия в Украйна и беше убит, докато оказваше помощ“, посочва публикацията в Instagram.

„Това е ярко напомняне за опасностите, пред които са изправени спасителните и хуманитарните работници в зони на конфликт, докато полагат грижи за граждани, попаднали под кръстосан огън. Пийт беше само на 33 години, но живееше живот в служба на другите, първо като американски морски пехотинец, а след това като предоставящ хуманитарна помощ. GRM ще се стреми да почете неговото наследство и безкористната служба, която упражняваше“, се казва в изявлението.

Името на Пийт Рийд е посочено и като като директор за Украйна в уебсайта на Global Outreach Doctors.

„Помолен за коментар, говорителят на Държавния департамент на САЩ потвърди „неотдавнашната смърт на американски гражданин в Украйна“.

„Ние поддържаме връзка със семейството и предоставяме цялата възможна консулска помощ“, каза говорителят на Държавния департамент. „От уважение към личния живот на семейството в този труден момент, нямаме какво повече да добавим.“

Съпругата на Рийд, Алекс Кей Потър, написа в Instagram, че съпругът й не само е живял за дълга си, но очевидно и е умрял, спасявайки живота на друг член на екипа.

„Той евакуираше цивилни, когато линейката му беше обстрелвана. Загина, правейки това, в което беше страхотен, което му даде живот и което обичаше, и очевидно, спасявайки член на екипа със собственото си тяло“, се казва в публикацията.

Рийд започва своята хуманитарна кариера след като супербурята Санди удря родния му щат Ню Джърси. Ръководи медицински екипи по време на битката за Мосул в Ирак, лекувайки над 10 000 пациенти с травми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Зла свекърва

30.05 2023 в 12:40

Русия е държава, основана на насилие. Затова и нейните фенове се радват на насилието и не могат да разберат такива непонятни неща за тях като саможертва за спасяване живота на ранени.
Царство му небесно.

-970

3

Дада, те всички са хуманитарни работници, шофьори и готвачи. Но в миналото си били морски пехотинци, сражавали се за кюрдите в Сирия и т.н. Някой вярва ли им на тия статии?!?

606

2

order

05.02 2023 в 10:43

Божееее ... вече на наемните убийци им викали спасители!!!
Ако не е така народа казва:
НЕ СИ СЛАГАЙ ПРЪСТА ТАМ ГДЕТО ВРАТАТА СКЪРЦА!!!
ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО и т.н.

345

1

Джендо Джедев

04.02 2023 в 21:37

Още един живот, прекъснат рано, но изживян не напразно! Героям слава!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки