Американската прокуратура: Епстийн превел на Максуел $30 млн. за фонд ''Ние изнасилвахме деца заедно''

Обсъждат присъдата на Гислейн Максуел, обвинена за сексуален трафик в схема с милионера Джефри Епстийн

Ружа Райчева 21 декември 2021 в 16:10 12214 0

Снимка Getty Images

Градски съд в Ню Йорк започна обсъждания по делото за сексуалeн трафик и лъжесвидетелстване срещу Гислейн Максуел след изслушването на множество показания от потенциални жертви на Джефри Епстийн и дъщерята на британския медиен магнат Робърт Максуел, предаде Би Би Си.

Миналия юли Максуел бе арестувана от ФБР, след като дълго време се укриваше след смъртта на Епстийн. 66-годишният милионер се самоуби (бел. ред. има и твърдения, че е бил убит) през август 2019 г. в Изправителен център в Ню Йорк, докато чакаше федерален процес. Той пледира, че е невинен. Делото беше прекратено след смъртта му.

Оттогава Максуел е задържана в американски затвор без възможност да бъде освободена под гаранция. Тя е обвинена, че е осигурявала непълнолетни момичета за Епстийн - бивш неин интимен партньор и впоследствие близък приятел. Ако бъде призната за виновна, може да лежи в затвора 80 години. Максуел пледира, че е невинна по всички обвинения за престъпления, извършени в периода 1994-2004 г.

Във финалните си изявления пред съдебните заседатели прокурори обаче я нарекоха „изискан хищник“, а защитата ги обвини, че търсят „сензация“.

Първите две седмици от делото бяха изслушани емоционалните показания на някои от предполагаемите жертви на Епстийн и Максуел. Тази седмица защитата обяви, че някои свидетелства са били повлияни от „пропуски в спомените, манипулация и пари“. Тезата на адвокатите на Максуел е, че американското правителство търси изкупителна жертва за престъпленията на Епстийн.

Снощи съдебните заседатели се оттеглиха за едночасово обсъждане и продължават работа днес.

Какво твърди прокуратурата?

Помощникът на главният прокурор на САЩ Алисън Моу обвини Максуел, че е „ключът към цялата операция“ с думите: „Максуел е опасна. Тя е възрастна жена, която е плячкосвала уязвими деца. Време е да поеме отговорност“.

Според Алисън Моу не е случайно, че голяма част от потенциалните жертви са имали тежко минало и подобни спомени за насилствените случки. „Случвало се е отново и отново. Това е силно доказателство за нейната вина“, казва тя.

Прокурорът Морийн Коми показа пред съдебните заседатели документ за скорошен трансфер от 30 млн. долара, преведени от Епстийн на Максуел, и заяви, че това е фонд, който озаглави „Ние изнасилвахме деца заедно“.

По време на изслушванията прокуратурата призова 12 свидетели, които описаха Максуел като „хищник, построил пирамида на насилие“ заедно с Епстийн. Те свидетелстват, че Максуел редовно уреждала, демонстрирала и дори участвала в масажите, които били прелюдия към насилствен сексуален акт с Епстийн.

Американското правителство разкри ленти от невиждани досега фотографии, документи и данни за полети, които свързват двамата и показват, че те са си сътрудничели в престъпните деяния.

Какво твърди защитата?

Водещият защитник на Максуел Лаура Менингер се дистанцира от Епстийн с думите: „Не съм тук, за да защитавам Джефри Епстийн. Той не е мой клиент“. Според Менингер Максуел не е имала мотив да извършва престъпления, тъй като „няма логика една щастлива, образована жена на 30 години да сложи край на кариерата си, превръщайки се в посредник за сексуално насилие".

„Гислейн е тук, защото е била с Джефри Епстийн. Може би това е най-голямата грешка на живота ѝ, но не е престъпление“, твърди водещият ѝ адвокат и обвини прокурорите, че подбират доказателствата подобно на „таблоид, търсещ сензации“.

Изреждайки неточности в свидетелствата на обвинителите, Менингер настоява, че свидетелите са „вградили“ обвиняемата в историите си, защото „спомените им са били манипулирани с помощта на пари“.

Гислейн Максуел отказа да се защити, а само се обърна към съдията с думите, че обвиненията срещу нея са недоказани.

Миналата седмица защитата призова деветима свидетели, включително и когнитивен психолог, който заяви, че хората са способни да реконструират „фалшиви спомени“, когато става дума за травматични събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!