Амбър Хърд е оклеветила бившия си съпруг Джони Деп. Плаща му $15 млн.

Актрисата го обвини в няколко акта на насилие, но не успя да представи убедителни доказателства з атях

Би Би Си 02 юни 2022 в 08:53 4884 0

Джони Деп

Снимка Getty images

Джони Деп

Съдебно жури на щата Вирджиния призна бившата съпруга на актьора Джони Деп - актрисата Амбър Хърд, за виновна в клевета по делото на Деп за защита на честта и достойнството му.

Съдебното жури присъжда на Деп обезщетение в размер на 15 милиона долара.

58-годишният Джони Деп, станал широко известен с филмите си "Чарли и шоколадовата фабрика", "Дони Браско", "Карибски пирати" и много други, съди Хърд за 50 милиона долара.

Той твърди, че бившата му съпруга го е оклеветила, като го е обвинила във физическо и сексуално насилие и се е представила не само като жертва на такова насилие, но и като борец срещу домашното насилие.

36-годишната Хърд предявява контраиск срещу Деп за 100 милиона долара, като твърди, че репутацията ѝ е била накърнена, когато адвокатът на Деп е нарекъл обвиненията ѝ срещу клиента ѝ инсценирани в статия в Daily Mail.

Искът на Амбър Хърд е уважен частично, като журито ѝ присъжда обезщетение в размер на 2 милиона долара.

По време на процеса, излъчен по американските телевизии, Амбър Хърд обвинява Деп в няколко акта на насилие, но не успява да представи убедителни доказателства за нито един от тях.

Нещо повече, адвокатите на Джони Деп представят в съда аудиозаписи, които показват, че самата Амбър Хърд е упражнявала физическо насилие над съпруга си.

Адвокатите на Джони Деп твърдят в съда, че фалшивите обвинения на Амбър Хърд са съсипали кариерата на актьора, който не е могъл да се снима в следващия, шести филм "Карибски пирати".

И обвиняват Амбър Хърд в откровени лъжи, включително когато обвинява Деп, че я е изнасилил с бутилка, и че е дарила седемте милиона долара, получени от развода, за благотворителни каузи, което в действителност не е направила.

В заключителните си думи пред съдебните заседатели защитникът на Джони Деп Бен Чу подчерта, че нито една жена не е обвинявала клиента му в насилие.

"Това беше случай на "MeToo без Me Too", каза той, позовавайки се на името на известното женско движение за борба с насилието "Me Too" и споменавайки факта, че в случая с Джони Деп не е имало "Me Too".

В заключителната си реч пред съдебните заседатели адвокатът на Амбър Хърд Бенджамин Ротенборн сведе делото ѝ до един прост избор.

"Ако смятате, че и двамата са се насилвали взаимно..., тогава Амбър спечели", каза той. - Ако Амбър е злоупотребила поне веднъж, тя печели."

Амбър Хърд твърди в съда, че е имало многобройни случаи на емоционално, физическо, вербално и сексуално насилие, като често ги придружава с много подробности.

Въпреки това журито, следвайки логиката на адвоката ѝ, не повярва на нито едно от твърденията ѝ.

Фактът, че съдебният процес беше излъчван на живо по телевизията и че показанията на Хърд и Деп бяха обсъждани подробно от психолози и експерти по поведението на свидетелите и обвиняемите, придаде на процеса особен характер.

Много експерти посочиха контраста между изкуственото поведение на Амбър Хърд и естественото поведение на Джони Деп.

Както посочва журналистът и писател Купър Лорънс, който е писал много за културата на знаменитостите, Амбър Хърд е загубила съда на общественото мнение много преди края на процеса. "Общественото мнение в този случай е интересно, защото можем да го измерим", казва той.

"Хаштагът JusticeForJohnnyDepp (Правосъдие за Джони Деп) има над 18 милиарда посещения в TikTok. Амбър Хърд има само малък процент от тях", отбелязва Лорънс.

На съдебните заседатели беше казано да не влизат в интернет по време на процеса и да игнорират отразяването на изслушването в пресата. Но шумотевицата около този важен съдебен процес явно не е била лесна за пренебрегване.

Седемте съдебни заседатели заседават в продължение на 12 часа.

Извън съдебната зала решението на журито беше посрещнато с одобрителни възгласи от събралите се фенове на актьора и скандирания: "Джони! Джони! Джони!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!