"Амазон" купи филмовото студио MGM за 8,45 млрд долара

OFFNews 26 май 2021 в 19:46 1543 0

Снимка pixabay

Компанята "Амазон" заяви, че купува легендарното американско филмово студио "Метро Голдуин Майър" (MGM), дом на франчайза за Джеймс Бонд, за 8,45 млрд. долара.

Частната компания "Метро Голдуин Майър" е основана през 1924 г., притежава кабелния канал "Епикс" и създава популярни телевизионни предавания, включително "Фарго", "Викингите" и др.

Сделката цели да помогне на "Амазон" да презареди със съдържание своята услуга "Амазон Прайм Видео", за която клиентите плащат годишен абонамент, който им гарантира и бърза доставка на покупки от онлайн магазина на компанията.

"Амазон Прайм Видео" има дълъг списък от конкуренти, включително "Нетфликс", "Дисни +", "Ейч Би О Макс" и други. Компаниите се разширяват на международните пазари, като целят да уловят водената от пандемия промяна към гледането на повече стрийминг предавания.

Разрастващите се услуги за стрийминг също търсят марки, които могат да разширят, и библиотеки от по-стари предавания и филми. Анализатори смятат, че това е голяма мотивация за поредния кръг на консолидация на медийни активи след кратка пауза по време на пандемията.

Подчертавайки тенденцията, "Ей Ти енд Ти" обяви сделка за 43 милиарда долара миналата седмица, за да развие Уорнър Медия заедно с Дискавъри, една от най-амбициозните сделки в ерата на стрийминга. 

MGM стартира официалния процес на продажбата през декември, когато компанията се оценява на стойност около 5,5 милиарда долара.

Сделката може да се разглежда като развитие на бизнес стратегията, която Джеф Безос, главен изпълнителен директор на "Амазон", формулира на конференция през 2016 г .: „Когато спечелим Златен глобус, това ни помага да продаваме повече обувки“, каза той, позовавайки се на разнообразните бизнес подразделения на фирмата му.

MGM дава на компанията права върху филмите за Джеймс Бонд, един от най-доходоносните франчайзи в историята на киното, който е спечелил близо 7 милиарда долара в кината в световен мащаб, според MGM.

MGM разполага и с огромна библиотека от класически филми, включително „Роки“, „Лунатици“ и „Мълчанието на агнетата“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !