Алжир прекъсна дипломатическите си отношения с Мароко

OFFNews 25 август 2021 в 12:47 2890 0

Снимка pixabay

Алжир прекъсна дипломатическите отношения с Мароко във вторник, като посочи за причина враждебни действия от страна на западния си съсед, с когото имат обтегнати отношения от десетилетия.

На пресконференция в столицата Алжир външният министър Рамдан Ламамра обвини Мароко, че използва шпионския софтуер Pegasus срещу техните представители, подкрепя сепаратистка група и не изпълнява двустранните ангажименти, включително по въпроса за Западна Сахара.

„Мароканското кралство никога не е спирало враждебните си действия срещу Алжир“, каза Ламамра и обяви незабавното прекратяване на отношенията. Консулствата във всяка страна обаче ще останат отворени, добави той.

Външното министерство на Мароко заяви в изявление, публикувано в социалните медии, че съжалява за според тях необоснованото решение и заяви, че ще остане „надежден и лоялен партньор“ за алжирския народ.

Въпреки че границата между двете северноафрикански страни е затворена от 1994 г., дипломатическите отношения не бяха прекъснати, откакто са възстановени през 1988 г. след по-ранен спор.

Мароко от години заявява, че иска границата да се отвори отново. Алжир настоява, че тя трябва да остане затворена от съображения за сигурност.

Миналата седмица Алжир заяви, че смъртоносните горски пожари в страната са дело на две групи, определени като терористични, включително групата МАК, която се стреми към независимост за региона Кабилия. За нея Алжир каза, че е подкрепена от Мароко, без да представи доказателства.

Алжир оттегли посланика си миналия месец, след като марокански дипломат в Ню Йорк призова хората от Кабилия да имат право на самоопределяне. Мароко предложи да изпрати помощ за борба с пожарите, но не получи отговор от Алжир.

Отношенията между двете северноафрикански страни се влошиха от миналата година насам, когато въпросът на Западна Сахара беше повдигнат отново след години на сравнително спокойствие. Мароко разглежда спорната територия като своя. Алжир подкрепя Фронта Полисарио - движение за независимост на областта.

От Полисарио заявиха през ноември, че възобновяват въоръжената си борба. През декември САЩ признаха мароканския суверенитет над Западна Сахара в замяна на обещание Рабат да подобри отношенията си с Израел.

Мароко нарече Алжир „истинската страна“ в спора за Западна Сахара.

"Алжир ще остане твърд в позициите си по въпроса за Западна Сахара", каза Ламамра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!